Hétvégén kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok

Népszerű ajánlatok

/Fotó: OKK Fehérvár/

Már csak néhány nap, és kezdődik a város legjobban várt rendezvénysorozata: a Székesfehérvári Királyi Napok programjait augusztus 13–20. között élvezhetik a fehérváriak és a turisták. A fesztivál 2023-ban is sokszínű, színvonalas kínálattal várja az érdeklődőket. Ízelítő a palettáról: Szikora Róbert és az R-GO, Charlie, a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója, folkfesztivál az Alba Regia Táncegyüttessel és vendégeivel, Bánk bán, fúvós- és katonazenekari fesztivál, kertmozi a Bartók Béla téren, Öreghegyi Mulatság Gájer Bálinttal, és persze Koronázási Ünnepi Játékok hamisítatlan középkori hangulattal és az óriásbábokkal.

Augusztus 11–13-e között, a Belvárosban ismét lesz Mézünnep, amelyre Fejér vármegyei méhészek és termelők hozzák el portékáikat, vasárnap felvonulnak a mézlovagrendek és mézszentelő misét is tartanak.

Augusztus 12-én kora a Fehérvári Fúvós Fesztivál koncertjeit hallhatja a közönség: a Városház téren előbb a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, majd a Martonvásári Fúvószenekar játszik, végül a két együttes közösen koncertezik.

Augusztus 13-án, hétfőn 19.30 órakor kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitója a Zichy-színpadon. A Királyi Táncpódium: „Familia Alba” című produkcióban az Alba Regia Táncegyüttes, az Utánpótlás és a Szenior Csoport gálaműsorát láthatják az érdeklődők. Ezzel elkezdődik az augusztus 13-15-e között zajló Királyi Napok Folkfesztivál, a rendezvénysorozatot dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. Majoros Andor fesztiváligazgató kiemelte: az Alba Regia Táncegyüttes nagy családja mutatkozik be a rendezvényen, amely egy igazi, méltó, nagyszabású néptánc-folklór megnyitója lesz az egész városi rendezvénynek. A következő estéken a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes előadását láthatják a nézők, akiket a Táncházban is programokkal vár a házigazda Alba Regia Táncegyüttes. A Malom utcában Jancsi és Juliska édes álmát mutatja be a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely, fellép Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, az Aurevoir., a Puszták Népe Front zenekar, táncolhatunk a Tilinkó és a Galiba zenekar táncházában, de lesz Paraba Világzenei Klub is. Ismét láthatja a közönség az Alba Regia Táncegyüttes Mesenép című interaktív táncszínházi produkcióját, és az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja „felnőtté válásnak” is tanúi lehetnek majd. Az Országzászló téren Kneifelné Laczkó Kriszta a Szedtevette zenekarral együtt várja a gyerekeket játszani, táncolni hétfőn és kedden is. A színpadi programok ingyenesek, a Táncházba jegyeket a jegy.artefolk.hu oldalon válthatnak az érdeklődők.

Augusztus 17-én a Városház téren zajlik a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, melyen az eddigi hagyományokhoz hűen négy katonazenekart láthat a közönség. Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, a megszokott szakalaki bemutatók mellett összevont zenekari koncert is hallható lesz a téren. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Városház téren ismét felállítanak egy mobil lelátót, így ülő és állóhelyek egyaránt biztosítják majd a jó szórakozást. Nagy öröm az is, hogy Rezsnyák Róbert operaénekes is vendégünk lehet ezen a koncerten.” – tette hozzá Ruff Tamás.

Könnyűzenei nagykoncerteket is hallhatunk majd. Augusztus 16-án Szikora Róbert és az R-GO, augusztus 19-én Charlie szórakoztatja a rajongókat a Zichy-színpadon. Különleges élmény lesz augusztus 18-án a Parádé című előadás is, amely a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója.

A szabadtéri mozizás élményét a Bartók Béla téren három estén is átélhetik filmkedvelők. A Barátság mozi kertmozis csapata augusztus 17-én a Jóságos ég! című francia vígjátékot, 18-án az Amikor szerelembe estünk című amerikai romantikus filmet, 19-én pedig a Putifár tanár úr visszavág című vígjátékot vetíti. Jegyek már válthatók a www.baratsagmozi.hu oldalon.

Az Öreghegyi Mulatság ebben az évben is Szent István napja előtt, augusztus 19-én fogadja a vendégeket a Bory téren zenés, táncos műsorokkal – többek között a Pitypang zenekar és Gájer Bálint koncertjével – gyerekfoglalkozásokkal, kenyéráldással, borlovagok felvonulásával. A hagyományos utcabálon a Chameleon zenekar játszik, a napot fény-lézershow és az Il Silenzio hangjai zárják.

Augusztus 18–20. között, a Koronázási Ünnepi Játékok keretében a középkort idézik meg a Belvárosban és a Zichy-ligetben. Hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és a királyi óriásbábok szórakoztatják a látogatókat. Az óriáskirályok mindhárom napon az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”, az érdeklődők közelebbi ismeretséget is köthetnek velük, ha kipróbálják az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című játékot: családoknak kiváló szórakozás lehet. A Varkocs-szobornál és  a téren kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek a gyerekek, a színpadon Paár Julcsi, Mihályi Réka, Kovácsovics Fruzsina, a Bordó Sárkány zenekar, Fabók Mancsi bábszínháza és a Netz-es Gyerekek produkció szórakoztatja a közönséget. Idén újra lesz középkori piac a Városház téren, ahol a Szabad Színház tagjai szólítják meg az arra járókat: életképek, interaktív játékok, kocsmai tivornya, csapszék pódium, egész napos nyüzsgés várja itt a vendégeket. Ugyancsak a Városház téren viszi el a reneszánsz korba, Beatrix udvarába a látogatókat a Mare Temporis csapata: szépségápolás, zene és tánc, játékok, gasztronómia szerepel a kínálatban. A Szent János közben boszik és jósok csalogatnak a jövőbe látni, a Fő utcán középkori mesterek avatnak be mesterségük titkaiba, például az érmeverést, kosárfonást, de a kalligráfiát is kipróbálhatják az érdeklődők. A hagyományőrző csapatok a Zichy ligetben mutatják meg, milyen is lehetett a középkori harcászat, idén először azt is megtudhatjuk majd az ispotályban, hogyan és mivel gyógyították a sérüléseket. A régizene együttesek itt és a Belváros több helyszínén is muzsikálnak a három nap alatt. A történelmi kisfesztivál egyik leginkább várt eseménye a Fehérvári királyok menete, amely vasárnap fél ötkor indul a Koronás parktól a Fő utcán át a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínére.

Augusztus 15-én nyílik meg a Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. Ugyanitt a Díszteremben láthatják az érdeklődők a Katonzenészek és zenész katonák című fotótárlatot – a kiállítások 17 órától látogathatóak kedden, majd december 3-ig keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Augusztus 13-án, vasárnap 19 órakor nyitják meg ünnepélyesen az Osszáriumot. A csontkamra és a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert ingyenesen látogatható augusztus 20-ig 9–20 óra között. A múzeum számos egyéb programmal is várja a látogatókat: a Nemzeti Emlékhelyen az Egy királylány sírja című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Szintén itt látható majd a Színművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével készült Egyisten. című előadás, amely Géza fejedelem korába visz. A rendházban A rózsa szimbóluma című múzeumpedagógiai foglalkozáson a résztvevők megtervezhetik saját rózsaablak szimbólumaikat, de lesznek itt koncertek és filmvetítés is.

Az idei év újdonsága lesz a Szent István Torna a Városház téren. A középkori hagyományokat felidéző bajvívó bajnokság két napján, augusztus 19-én és 20-án két fegyvernemben – hosszú kard, kard és pajzs – méri össze tudását nyolc versenyző. A párbajok után mindkét napon bajnokot is ünnepelhet a közönség. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket és megnézhetik a vérteket. A bajvívást a Harang-emlékmű közelében felállított lelátóról követhetik figyelemmel a nézők, akik középkori divatbemutatón is részt vehetnek, esténként pedig tűzzsonglőr produkciókat láthatnak.

A hagyományos Koronázási szertartásjáték helyett idén augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket.  A nézők azúttal azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. A helyszín az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpad lesz.

Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási szertartásjátékoknak. Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A részvétel ingyenes, regisztrálni a www.vorosmartyszinhaz.hu  honlapon lehet.

Az egyházi események közül kiemelkedik a fogadalmi szentmise augusztus 14-én. A szentmise előtt 17.30 órai kezdéssel hagyományosan körmenetben kísérik át a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba. Ugyanitt augusztus 15-én 19.00 órakor kerül sor a Nagyboldogasszony-napi szentmisére annak tiszteletére, hogy ez a nap Szent István óta parancsolt ünnep. Külön liturgiával emlékeznek meg az Államalapítóról az augusztus 20-án 10.30 órakor kezdődő szentmisén, és ekkor áldják meg az új kenyeret.

Augusztus 20-án, Szent István napján az ünnepélyes megemlékezés, a szentmise, az óriásbábok felvonulása és az ünnepi közgyűlés után este a Zichy-színpadon zárul a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a város kórusainak és neves szólisták közreműködésével.

Számos programot kínál a Tourinform Iroda , amely az irodán kívül a Városház téri információs ponton is kiszolgálja az érdeklődőket. Ilyenkor mindig nagy a forgalom – tájékoztatott F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Városnéző, városbemutató eseményekkel készülnek: péntek esténként fáklyás belvárosi idegenvezetéseket, míg szombatonként három időpontban az Aranybullához tartó panorámabuszos kirándulásokat szerveznek.

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Hétvégén kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*