Világbajnokságra is készülnek – Interjú a Móri SE Íjász Szakosztályának vezetőjével

Népszerű ajánlatok

/Korábbi kép – Fotó: az egyesület archívumából/

Az íjászatnak történelmünk során a vadászat és a hadviselés volt a két legfontosabb alkalmazási területe.  Például Regino prümi apát ezt írta évkönyvében a magyarokról a kora középkor idején (908-ban): „…karddal csak keveseket, de sok ezreket ölnek meg nyilaikkal, melyeket olyan ügyesen lőnek ki szaru-íjaikról, hogy lövéseik ellen védekezni alig lehet.”  –  Manapság sportként él tovább. Több szakága van. A Móri Sport Egyesület keretében is működik íjász szakosztály. E riportban őket mutatjuk be Robits László szakosztályvezető segítségével:

-Milyen szakágai vannak Magyarországon az íjászatnak? Önök melyiket űzik? Miért épp ezt, és mit érdemes tudnunk erről?

3D íjászat, futásíjászat, lovas íjászat, pályaíjászat, terepíjászat, történelmi íjászat. Szakosztályunk főként a történelmi íjászatot gyakorolja. Tudni kell azt az íjászatról, hogy minden szakág más típusú íjat használ. A történelmi íjászok hasonló tulajdonságú íjat használnak, mint honfoglalás kori őseink, csak modernebb és gyengébb fonterejű kivitelben.

Ezeknél az íjaknál nincs célzást segítő eszköz, az íjász nagyon sok gyakorlással tud pontosan lőni. Kezdetben szakosztályunk alapító tagjai ilyen íjjal rendelkeztek. Versenyzőink a 3D szakág áltan szervezett versenyekre is indulnak és dobogós eredményeket érnek el.

-Röviden bemutatná szakosztályuk  múltját, ejtene néhány szót eredményeikről?

2009-ben alakultunk, mint Móri Íjászegylet. 2016-ban csatlakoztunk a Móri Sportegyesülethez. Az elmúlt évek során sok gyermekkel és felnőttel ismertettük meg az íjászat szépségét. Az alapítók elsődleges célként a közös időtöltést, a közösség építést és a hagyományőrzést tartották fontosnak. Bár nem volt célunk a versenyző nevelés, idővel mégis több íjászunk tett arról tanúbizonyságot, hogy az edzéseken elvégzett munka eredményes volt. Szakosztályunk a Magyar Íjász Szövetség tagja.

Az amatőr és az igazolt versenyzők számára szervezett versenyeken évről-évre szép eredményeket értünk el. 2018-ban hat versenyzőnk indult a Történelmi Íjász Világbajnokságon Gyulán, ahol jól helytálltak íjászaink.  A 2018-as Történelmi Országos Bajnokságon Marton Imre Veterán versenyzőnk 1. helyezést ért el. 2021-ben a Történelmi Országos Bajnokságon a legeredményesebb versenyzőnk Tóth Csabáné veterán nő kategóriában 3. helyezést ért el.

-Említette, hogy női versenyzőik is vannak.  Mondana róluk néhány szót?

Jelenleg három fő felnőtt női tagunk van, és utánpótlásban két lány versenyzőnk. Nagy öröm számunkra Tóth Csabáné előbb említett eredménye.

-Egyéni vagy csapatsport-e elsősorban az íjászat? Önök milyen versenyeken, bajnokságokban vesznek részt?

Az íjászat főleg egyéni sport, bár vannak versenyek, ahol csapatban is lehet indulni. 2021-ben Tatabányán rendezett versenyen szakosztályunk 3. helyezést ért el. Az országban minden régióban tartanak versenyeket, melyekre járunk. A régiós versenyeken lehet kvalifikálni az országos bajnokságra. Az a versenyző, aki a Magyar Íjász Szövetség tagja és meglövi a szintet, nevezhet az OB-ra. Vannak még egyesületi versenyek, ahol bárki nevezhet, aki befizeti a nevezési díjat. Ezeken a versenyeken is rendszeresen indul tagunk.

– Célkitűzéseik 2022-ben, illetve hosszabb távon?

2022-ben újra lesz íjász világbajnokság Magyarországon. Szeretnénk minél nagyobb létszámban indulni. Bízunk benne, hogy kapunk anyagi támogatást ehhez. Szeretnénk, ha új tagokkal tudnák bővülni, és sikeresebbek lennénk az új esztendőben.

-Mekkora a szakosztály létszáma? Tagjaik helybeliek?

A szakosztály létszáma 22 fő, és főként móri lakosok. Hat fő íjászunk van, aki nem a városban lakik.

-Milyen az életkori megoszlásuk, illetve utánpótlásuk?

Életkori megoszlás szerint tizenegy veterán (50 év feletti), hét felnőtt, és öt gyerek íjászunk van.

-Milyenek az edzéskörülményeik? Milyen a  felszerelésekkel való ellátottságuk? Vannak-e támogatóik?

Az edzéskörülményeink az országos átlag felett vannak. Nyári edzéseinket a Ferencz tanyán általunk készített jurta körül tartjuk.  Köszönet Ferencz Róbertnek, aki térítésmentesen bocsátott rendelkezésünkre területet az íjászpályánk kialakításához.

/2020-as kép – Fotó: az egyesület archívumából/

Téli edzéseinket az Erzsébet téri  Művelődési Ház alatt húzódó pincében tartjuk. A pincét a Lamberg-kastély biztosítja számunkra. A felszereléseinket – íjat, vesszőket, hagyományőrző ruházatot – mindenki magának vásárolja. A céltáblákat, polifoam-okat, 3D állatokat javarészt tagsági díjakból vásároljuk.  A Móri SE tagjaként részesülünk az Önkormányzat támogatásából, amit általában a verseny engedélyekre és MISZ tagsági befizetésekre költünk.

-Fontosabb versenyeik Móron?  Ezeket hol rendezik?  Ha valakit érdekel a sportág, hol és hogy érdeklődhet?

Rendeztünk versenyeket a Vértes Tábor területén, Pusztavámon pedig Országos Kvalifikációs versenyt a Malomerdő Panzió melletti területen. 2021-ben utolsó versenyünk a Hétkúti Lovaspark lovardájában volt.  Akit érdekel az íjászat, az a Móri SE Íjász Szakosztály Facebook oldalán érdeklődhet.

 

                                                                  Nagy Pál

/2019-es kép – Fotó: az egyesület archívumából/

Írj Te először kommentet "Világbajnokságra is készülnek – Interjú a Móri SE Íjász Szakosztályának vezetőjével"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*