Szokások, hagyományok – Vízkereszt Móron, Pusztavámon

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció –  Pusztavám 1935-ben/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, szokások, hagyományok – mint például ez:

“…Móron január 5-én szentelték meg a vizet a templomban. Az asszonyok vízkereszt vigiliáján tejeskannában hozták haza. A szobaajtó melletti falra akasztott porcelán szenteltvíztartóba mindig öntöttek egy keveset, s egész éven át „az ördög hatalma” ellen használták. Búcsúfiaként hozták a szenteltvíztartót a bodajki, csatkai, celldömölki búcsúról.

Pusztavámon nemcsak vizet,hanem tömjént és krétát is szenteltek. Litánia után a plébános és a sekrestyés minden katolikus házat felkeresett. Az ajtóra a három napkeleti bölcs nevének (Kaspar, Melchior, Balthasar) kezdőbetűit: К. M. В. és az évszámot írták.

A következő szavakkal köszöntöttek:

„Die Heiligen Drei Könige mit ihrem Stern, grüßen den Herrn und die Frau und wünschen ein glückseliges neues Jahr.” Szenteltvízzel hintették meg a ház ajtóit, a pinceajtókról sem feledkeztek meg, hogy az azévi borbőséget ezzel is elősegítsék (Tafferner-Schell 1978,140).

A pusztavámi katolikusok közül sokan minden este úgy tértek nyugovóra, hogy lefekvés előtt a szobaajtó mellett a falakon lógó szenteltvíztartóba mártott kezükkel vetettek magukra keresztet…”

Forrás:Library.hungaricana.hu/Gelencsér József – Lukács László: Szép napunk támadt. A népszokások Fejér megyében. – Fejér megye néprajza 3. – Szent István Király Múzeum közleményei: A sorozat (1991)

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "Szokások, hagyományok – Vízkereszt Móron, Pusztavámon"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*