„A mi diákjainkra is ugyanazok a tantárgyak várnak” – Interjú Surányi Gábornéval, a Gárdonyi Iskola igazgatójával

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Surányi Gáborné saját archívumából/

A város központi részén, mégis csendes környezetben működik a Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény).  A széles közönség sokkal kevesebbet tud róluk, mindennapjaikról, mint Mór többi iskolájáról. Surányi Gáborné igazgatót kérdeztem:

-Általában milyen életkorban kerülnek intézményükbe a gyerekek? Mi alapján dől el, hogy a Gárdonyiba írassák őket a szülők? Kik döntenek erről, illetve ki nyújt segítséget a döntéshez?

Iskolánkba a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szakértői Bizottságának szakvéleménye alapján kerülnek azok a gyermekek, akiknek integrált formában nem javasolják az általános iskola megkezdését.

A súlyosabb sérüléssel rendelkező gyermekek akár már 3 éves korban, az óvodai nevelésbe is a mi intézményünkbe kapcsolódhatnak.

-Milyen készségeket, tárgyakat tanulnak az alsósok?

Mi is általános iskola vagyunk, ezért a tanult tárgyak megegyeznek a többségi iskolában tanult tantárgyakkal, csak a tempót lassítjuk, több megsegítéssel igyekszünk képességeiket kibontakoztatni.

Minden osztályunkban, az osztálytanító mellett gyógypedagógiai asszisztens segíti a gyermekeket.

-Miben különbözik a felső tagozatosok oktatása a többi általános iskoláétól?

A mi felsőseinkre is ugyanazok a tantárgyak várnak, mint többségi társaikra, csak az idegen nyelvvel kezdenek később ismerkedni  7. osztálytól, és a 8. osztályos követelmény kicsit kevesebb, mint társaiké.

-Tudomásom szerint szakképzést is nyújtanak. Milyen életkorban, és milyen szakmákról van szó?

Végzett 8. osztályosok számára többféle részszakképesítést kínálunk: kerti munkás, mezőgazdasági munkás, parkgondozó, számítógépes adatrögzítő.

A képzés 9 előkészítő évfolyam, plusz 2 év szakmai képzés. A 2. szakma megszerzése is ingyenes.

-Mindezekhez milyen intézményük felszereltsége (szaktantermek, technikai eszközök, szaktanterem, stb..)?

A mezőgazdasági szakmacsoport tanulói tangazdaságunkba, Tőrös pusztára járnak szakmai gyakorlatra, ahol fóliasátrak, állatok, gépek, vagyis minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a szakmai ismereteket elsajátítsák.

Az ügyviteli szakmacsoport tanulói részére iskolánkban rendeztünk be gyakorlati szaktantermet.

-Nem csak helybeliek járnak Önökhöz. Mekkora a tanulói létszámuk? Hány településről érkeznek a gyerekek, és hogy jutnak el az iskolába?

Nem rendelkezünk beiskolázási körzettel, bárhonnan érkező gyermekeket felveszünk, ha a szülők el tudják juttatni hozzánk, de a környező falvakból iskolabusz szállítja tanulóinkat (Csetény, Szápár, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk).

Komárom-Esztergom megyéből érkező diákjaink tömegközlekedéssel érkeznek. Tanulólétszámunk 100 fő körül mozog.

-Mivel speciális nevelési igényű tanulóik vannak, rendelkeznek-e megfelelő képzettségű szakembergárdával?

Intézményünkben csak speciális, vagyis gyógypedagógiai végzettséggel rendelkező pedagógusok vannak, kivételt képez a szakmai oktatás, ott a szakmának megfelelően mérnöktanárok oktatnak.

-Működnek szakkörök is a Gárdonyiban?

Sajnos az utóbbi évek humánerőforrás hiányának következtében szakkör már csak egy van, a tánc.

-Milyen tanórán kívüli programokat szerveznek?

Rendszeresen pályázunk, így az utóbbi 10 évben nagyon sok plusz lehetőséggel, változatos programokkal, kirándulásokkal, előadásokkal, játszóházakkal tudtuk színesebbé tenni diákjaink iskolai hétköznapjait.

-Intézményük Ökoiskola címet is kapott. Mit jelent ez a mindennapokban?

Fokozott figyelmet fordítunk környezetünk megóvására: szelektíven gyűjtjük a hulladékot, beépítjük az újrahasznosítás lehetőségét a tanórákba, vagy kreatív tevékenységekbe. Az így készült alkotásokból kiállítást szervezünk.

Rendszeresen etetjük a madarakat, ez jó lehetőség megfigyelésükre, megismerésükre, az ebből adódó témák feldolgozására.

Így született az az elhatározás, hogy könyv formájában jelenítsük meg – diákjaink illusztrálásával – kertünk madarait. A nagyközönség számára is elérhető kiadványunk.

-Részt vesznek a város, a környék közösségi életében (pl. ünnepségek, műsorok, stb…)?

Szerves részei vagyunk Mór város közösségi életének. Képviseljük magunkat minden ünnepségen, programon: Művészeti fesztivál, autómentes nap, városi sportnap.

Társszervezői vagyunk a Fogyatékkal élők napjának, mely minden év májusában kerül megrendezésre.

 

                                                              Nagy Pál

 

/Fotó: Surányi Gáborné saját archívumából/

Írj Te először kommentet "„A mi diákjainkra is ugyanazok a tantárgyak várnak” – Interjú Surányi Gábornéval, a Gárdonyi Iskola igazgatójával"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*