“A leányka exportja” – A móri borászatról írták…

Népszerű ajánlatok

/Szüret – A kép illusztráció/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór 20. századi történetével kapcsolatban az ide telepített ipari-mezőgazdasági létesítményekről szóló régi híradások – mint például ez:

A leányka exportja

Termésének csaknem egynegyedét 18 600 hektoliter bort a tőkés piacon értékesíti az idén a Móri Állami gazdaság. Svédországba, az NSZK-ba és Ausztriába szállít kiváló minőségű borából.

Kedvelik a móri borokat a Szovjetunióban is; oda ebben az évben palackozottam illetve hordósán 39 500 hektolitert indítanak útnak.

A nagyarányú export annak a két évtizedes tervszetevékenységnek az eredménye, amelynek során az állami gazdaság elvégezte az ötvenes éveikben tönkrement borvidék rekonstrukcióját, és korszerűen művelhető, külföldön is keresett fajtákkal egészítette ki az ezerjót, a j uralkodó szőlőjét, leánykát, rizlingszilvánit, traminit, veltelinit telepített, ötszáznegyven hektár termését dolgozza már föl, de ezen vül még a környező termelőszövetkezetek szőlője is az állami gazdaság préseibe kerül.

A környék természeti adottságait és borászati tradícióit kihasználva igyekeznek a történelmi borvidék híréhez méltó italokat érlelni, nagy gondot fordítva a minőségre.

Ezt több termesztési módszer szolgálja, s ennek érdekében kezdték meg tavaly és folytatják az idén a feldolgozó- és tárolókapacitás korszerűsítését.

Két év alatt 56,4 millió forintos költséggel összesen harminchatezer hektoliter bor befogadására alkalmas tárolóteret építettek, illetve építenek.

Az új tárolókat a földbe süllyesztik és befedik, hogy kéletesen temperálják a bennük levő nemes italt.

A feldolgozó üzemben új szűrő-, szeparálógépeket állítanak munkába, s különféle szivattyúkkal, kezelőberendezésekkel egészítik ki a meglevő technológiai sort. “

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Somogyi Néplap, 1984. január (40. évfolyam, 1-25. szám)  / 1984-01-21 / 17. szám

 

Kiemelések tőlem -a szerk.

Írj Te először kommentet "“A leányka exportja” – A móri borászatról írták…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*