“…az úgynevezett Örömhegyen saszlát szedtek” – Szüret a Móri Állami Gazdaságban

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Pixabay.com/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mór és környéke ipari és mezőgazdasági létesítményeinek 20. századi történetéről szóló régi híradások – mint például ez, 1980-ból:

SZOMSZÉDOLÁS

FEJÉR MEGYEI HÍRLAP

Megkezdődött Fejér megye legnagyobb szőlőtermelő mezőgazdasági nagyüzemében, a Móri Állami Gazdaságban is a szüret. A több mint 450 hektár szőlő szedése előreláthatóan egy hónapig tart.

Október hatodikán kezdték szedni a rizlingszilvánit, de a múlt hét csapadékos időjárása miatt alig két munkanapot dolgozhattak csak a szüretelők, eddig a termés 10 százalékát szedték le.

Általában már szeptember második felében megkezdődik a „mustgyártás” Móron, idén azonban — mint az ország legtöbb táján — itt is az érés késése miatt húzódott el két hetet ez a tevékenység.

A tíz fajta közül az ezerjó és a leányka a legtöbb, de jelentős a tramini, a rizlingszilváni és a saszla fajta is.

Tegnap, az úgynevezett Örömhegyen saszlát szedtek, mivel ez homokos talajon terem, és a másutt eléggé nagy sár nem akadályozta a szüretet.

A gazdaság tervezett szőlőhozama egy hektárra 9 és fél tonna, ezt a hozamot az eddigi becslések szerint sikerül leszedni. A saszla cukorfoka tizenhárom körül alakult.

Ma — amennyiben az időjárás engedi — az egyik legfontosabb móri tájjellegű fajtát, a leánykát kezdik szüretelni.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Tolna Megyei Népújság, 1980. október (30. évfolyam, 230-256. szám)  / 1980-10-16 / 243. szám

 

A saszláról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Saszla

Írj Te először kommentet "“…az úgynevezett Örömhegyen saszlát szedtek” – Szüret a Móri Állami Gazdaságban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*