Várossá nyilvánításának 40. évfordulóját ünnepelte Mór

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Facebook/Móri Borbarát Hölgyek/

Mór várossá nyilvánításának 40. évfordulóját ünnepelték tegnap este a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban.

A díszünnepségen részt vett és ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.  Rajta kívül beszédet mondott Törő Gábor országgyűlési képviselő, Fenyves Péter polgármester, és Schmidt Ferenc nyugalmazott polgármester.

Az eseményen a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium diákjai, a Dance Art Táncstúdió mazsorettjei, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola kórusa, az Edelweiss Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagjai, valamint Furtenbacher Dorina  lépett fel a közönség előtt. A Városi Tévé munkatársai egykori felvételek vetítésével mutatták be Mór múltját.

A rendezvényen megjelentek a történelmi egyházak képviselői is, köztük Spányi Antal megyéspüspök.  Az ünnepség résztvevői a móri borbarát hölgyek közreműködésével megkóstolhatták a város tortáját, és a Paulus Borház ezerjójával koccinthattak.

Ismeretes, hogy városunkat 1984. január 1-én nyilvánították várossá, az erről szóló oklevelet 1984. január 6-án adták át Móron.

A Magyar Távirati Iroda az alábbi közleményt adta ki az eseményről:

“Az elmúlt évtizedek gondos tervezése és előrelátása megadta a lehetőséget arra, hogy ma Mór az egyik leglátványosabban fejlődő város legyen Magyarországon – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fejér vármegyei település várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki díszünnepségen.

    Gulyás Gergely kiemelte, hogy a helyben élők kemény munkájának köszönhetően Mór 1984-ben nem csupán térségi központként, de városként is elismertetett, s ezzel a 100. magyar település lett, amely ezzel a címmel büszkélkedhet.

    Rámutatott arra, hogy Mór nem csupán a városi rangot vállalta négy évtizeddel ezelőtt, de mindazt a felelősséget is, amely együtt jár ezzel: napjainkban nemcsak a városban élő közel 14 ezer polgárnak, hanem a térség 13 településén lévő, nagyjából 35 ezer embernek is szolgáltatóközpontja.

    Hangsúlyozta: Mór erős gazdasága sok családnak biztosítja a kenyérkereset lehetőségét, ugyanakkor a szőlő, a bor, a mezőgazdaság és a vendéglátás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a város fejlődhessen.

    Gulyás Gergely elmondta, hogy az elmúlt bő egy évtized sok mindent jelentett: iskolaépítést, a városközpont megújítását, közlekedésfejlesztést, kerékpárút-építést, energetikai korszerűsítéseket, turisztikai beruházásokat és barnamezős területek helyrehozatalát is.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy a mostani nehéz időkben “Mór egy biztos pont a megyében, sőt az országban is”, és minden esélye megvan arra, hogy folytassa azt a gyarapodó pályát, amelyet négy évtizeddel ezelőtt megkezdett.

    Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a város pénzügyminisztert és háromszoros miniszterelnököt adott az országnak Wekerle Sándor személyében, de a tudomány terén sincs szégyellnivalójuk a móriaknak, hiszen a modern állatorvos-tudomány megalapozója, a Kossuth-díjjal kitüntetett Zimmermann Ágoston vagy az idei Nobel-díjas professzor, Krausz Ferenc is a város szülötte.

    Schmidt Ferenc nyugalmazott polgármester, a város díszpolgára arról beszélt, hogy a település fennállása óta – az élet minden területét beleértve – nem történt akkora változás, mint az elmúlt évtizedekben. Felidézte, hogy a kilencvenes évek elejét az útkeresés, a jelentős munkanélküliség jellemezte; ebből a kiutat az ipari park létesítése jelentette, amelybe elsősorban német autóipari cégek települtek, s csaknem nyolcezer új munkahelyet hoztak létre.

    Fenyves Péter polgármester megerősítette, hogy a várossá nyilvánítás utáni első húsz évben a városvezetések és a képviselő-testületek helyes döntései a fokozatos fejlődést szolgálták, és szilárd alapokat teremtettek a további gyarapodáshoz. A következő húsz évben az európai uniós és magyarországi források felhasználásával újabb nagy lépéseket tett a város, így egy megszépült, megfiatalodott Mór fogadja a látogatókat.”

MTI Fotó/Vasvári Tamás

A 40 éves évfordulóról idén már két alkalommal is írtunk, korabeli dokumentumokkal.

ITT:

40 éve város Mór (+Képek az avatásról)

…ÉS ITT:

40 éve város Mór 2. rész (+Videó)

Írj Te először kommentet "Várossá nyilvánításának 40. évfordulóját ünnepelte Mór"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*