…”A tájékoztató után a városiasodó Mór nagyközségbe látogatott…” -Mór anno

Népszerű ajánlatok

/Buszváró az egykori Móri Állami Gazdaság kapujánál – Forrás:Wikimedia.hu, Globetrotter19/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór 20. századi történetével kapcsolatban a városról szóló régi híradások – mint például ez – 1979-es az írás:

“Losonczi Pál Fejér megyében

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke szerdán Fejér megyébe látogatott. …

…A tájékoztató után Losonczi Pál a városiasodó Mór nagyközségbe látogatott el, ahol Balatincz Jánosné, az MSZMP járási bizottságának első titkára ismertette a 14 ezer lakosú település fejlődését.

Mór a környező nyavidék központja, melyben több nagyobb ipari üzem is működik.   Az V. ötéves tervben 350 millió forintot fordítanak községfejlesztésre.

A lakásépítés és a közművesítés mellett gyorsan fejlődött a nagyközség kereskedelmi, egészségügyi és gyermekintézmény-hálózata is.

Az Elnöki Tanács elnöke ezután a Móri Állami Gazdaságot kereste fel és megismerkedett a 4000 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági nagyüzem termelési eredményeivel.

A gazdaságban az ezer hektár területű szőlő- és gyümölcsültetvény termését helyben dolgozzák fel és két helyi termelőszövetkezettel társulva az évi 230 ezer hektoliter móri bor felét exportálják.

A móri látogatás következő állomása a tavaly helyreállított Lamberg-kastély, a 230 éves műemlék kastélyban elhelyezett 50 ezer kötetes járási könyvtár és nagyközségi művelődési központ volt.

Az itt elhangzott tájékoztatóban a többi között beszámoltak arról, hogy a könyvtárban német nyelvű könyvek és folyóiratok állnak a német nemzetiségű lakosság rendelkezésére.

A nagyközségben az óvodától a gimnáziumig német tagozatos tanulócsoportok működnek és az idén nemzetiségi tájházat is berendeznek.

Losonczi Pál megtekintette a 800 lakásos November 7. lakótelepet és száz személyes bölcsődéjét, majd a nagyközségi tanácsházán időszerű gazdaságpolitikai kérdésekről tartott aktívaértekezletet.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Kelet-Magyarország, 1979. február (36. évfolyam, 26-49. szám)  / 1979-02-22 / 44. szám

 

Kiemelések tőlem -a szerk.

Írj Te először kommentet "…”A tájékoztató után a városiasodó Mór nagyközségbe látogatott…” -Mór anno"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*