Világbajnokságon győzött a móri íjász

Népszerű ajánlatok

/Középen Kalmár Ferenc. A kép a Gyulán rendezett VB-n készült – Fotó: Kalmár Ferenc saját archívumából/

2022. év elején olvashattak sportrovatunkban egy riportot a Móri SE Íjász Szakosztályának életéről. A cikkben arról is írtunk, hogy Történelmi Íjász Világbajnokságra készültek. Akkor nyilván még a szakosztály akkori elnöke sem gondolta, mekkora sikerrel zárják majd ezt. Egyik versenyzőjük, Kalmár Ferenc ugyanis győzött a világbajnokságon. Vele beszélgettem:

-Mikor ismerkedett meg a sportággal, illetve mióta versenyez az egyesületben?

2020. májusában, és itt kezdtem.

-Mikor és hol rendezték a világbajnokságot?

A Történelmi  Íjász Világbajnokságot 2022. augusztus 14-20. között rendezték meg Gyulán. A versenyen három kontinensről  21 ország képviselői vettek részt.

– Ön melyik számban győzött, mely országokból és hány ellenfele volt?

A történelmi hosszúíjak és egyéb botíjak kategóriában.  Ebben a versenyszámban kilenc magyar ellenfelem indult.

– Hogy zajlik egy ilyen verseny? 

Három nap kvalifikációs verseny, naponként elég nehéz pályán tizennyolc céllal.  18 db 3D cél, 18 db ügyességi és  18 db lőlapos cél. Az összpontszámnak (1620 pont) legalább az 55%-át meg kellett lőni a világbajnokságon való indulás jogához. Aki bejutott, az részt vett egy helyosztó versenyen a saját kategóriájában. Minden kategória első hat helyezettje (legalább ennyi kell a döntőhöz) bejut a VB-döntőbe, ahol elég nehéz pályán kell megmérkőznie az elsőségért. Az én kategóriámban sajnos csak öten jutottunk be, a többieknek nem sikerült a kvalifikáció, ezért a helyosztó verseny egyben döntő is volt számunkra, ami még nehezebbé tette a versenyt. Szerencsére elég jól összeraktam magam főleg mentálisan, így 126 pont előnnyel sikerült győznöm.

-Úgy tudom, már Ön a móri szakosztály vezetője is.  Milyen tervei vannak 2023-ra?

2023. február 10-én Történelmi Terem Országos Bajnokság lesz. Szeretnénk minél többen részt venni a szakosztályból, jómagam a bajnoki cím elnyerésére pályázok.

2023. február 12-én IFAA Terem Országos Bajnokság lesz, itt valószínűleg csak én veszek részt. Itt is győzelemre törekszem.

2023. április 15-16-án egy színvonalas Történelmi Íjászverseny megrendezését tervezzük Móron a Lamberg kastély parkjában. Ehhez megvan az írásos engedélyünk az Önkormányzat részéről, az intézmény vezetőségével kell még egyeztetnünk.

2023. augusztus 4-10. között Történelmi Európa Bajnokság lesz Gyulafehérváron, Romániában. Szeretnénk minél többen indulni, és a lehető legjobb eredménnyel hazatérni.

Összességében azt tervezzük 2023-ra, hogy minél több versenyre eljussunk, és az ott szerzett eredményekkel öregbítsük a móri íjászok hírnevét. Szeretnénk a fiatalsággal megismertetni az íjászatot, mert  – ahogy minden sportban -, itt is fontos az utánpótlás. Nagyjából ezek a jövő évi elképzeléseink.

                                                                   Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Világbajnokságon győzött a móri íjász"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*