Bodajki gyűjteménnyel bővült a Fejér Megyei Értéktár

Népszerű ajánlatok

/A képen  Fülöp Attila – Fotó: Facebook/Wurczinger Lóránt/

A Fejér Megyei Közgyűlés idei utolsó ülését tartotta 2022. december 15-én csütörtökön Székesfehérváron.   A Közgyűlés honlapján (fejer.hu) közzétett napirend és nyilvános előterjesztések között szerepel a Fejér Megyei Értéktár Bizottság beszámolója is. Ez utóbbiban olvasható, hogy a II. félév folyamán 6 új értéket vettek fel a Fejér Megyei Értéktárba.

Ezek között van  “Fülöp Attila haditechnikai gyűjteménye (Bodajk)” is.

Ezt írják róla – idézzük:

“Fülöp Attila bodajki, napjainkban már jóval több, mint impozáns hadtörténeti gyűjteményének kiindulási alapja a család és a nagyszülők háborús visszaemlékezéseire vezethető vissza. A kollekció gerincét a magyar, a német és a szovjet haderőnek a II. világháborúban a környéken elhagyott tárgyi emlékei jelentik, bár az immár négy évtizede tartó gyűjtőszenvedély több ezer darabja nem kizárólag egy korra vagy egyetlen hadseregre összpontosul: minden, ami kapcsolatba hozható a hadászattal, a haditechnikával vagy akárcsak a harccal, annak a tulajdonos szerint helye van a gyűjteményben.

Fülöp Attila azonban nemcsak gyűjti, de hatástalanítja, restaurálja, sőt esetenként fel is újítja a birtokába kerülő tárgyakat, fegyvereket és a házi magánmúzeuma látogatókat is fogad. Állandó kiállításként működő gyűjteménye az elhivatottság mellett a köz szolgálatáról és a család összefogásáról is szól.

Gyűjteményének egyediségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemcsak hazánkból, de külföldről is felkeresték már. Mindez azt mutatja, hogy nemcsak egy valóban kivételes gyűjteményről, hanem a gyűjteményt alkotó tárgyakat, azok történetét is ismerő, “fanatikus” gyűjtőszenvedéllyel megáldott személyről van szó.”

Forrás:fejer.hu

Írj Te először kommentet "Bodajki gyűjteménnyel bővült a Fejér Megyei Értéktár"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*