Változtak a térítéses egészségügyi szolgáltatások díjai a kórházban

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay/

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közleményében ismertette a változásokat, amelyek a térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások esetében júniustól életbe lépnek.

Talán vannak, akik nem tudják, de az Egészségbiztosítási Alap terhére számos esetben nem vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások – tájékoztat honlapján a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház.

A társadalombiztosító nem fedezi például a költségeket akkor, ha az ellátás különösen veszélyes (extrém) sportolás közben bekövetkezett baleset miatt válik szükségessé. Szintén nem fedezhető az Egészségbiztosítási Alapból a hivatásos sportolók sportegészségügyi ellátása.

Ugyanakkor a sürgős szükség miatt felmerülő, életmentő beavatkozások költségeit az extrém sport- és szabadidős tevékenységek közben bekövetkezett balesetek esetén is finanszírozza az egészségbiztosító.

Nem igényelhető társadalombiztosítási hozzájárulás akkor sem, ha az egészségügyi szolgáltatást nem gyógyító, hanem kizárólag esztétikai vagy rekreációs, illetve kizárólag orvostudományi kutatási célból végzik.

És az is térítésköteles, ha a beteg – bár rendelkezik érvényes biztosítással, TAJ-kártyával- nem kötelező vagy nem támogatott oltással szeretne magának védettséget biztosítani bizonyos betegségek ellen.

A krónikus és rehabilitációs ellátás ingyenes, csak a kényelmi szolgáltatásokért kell fizetni. Az ápolási osztályon kiegészítő térítési díj fizetendő, valamint a kényelmi szolgáltatások is térítéskötelesek.

Más országok állampolgárai esetében a külföldi biztosító által kiállított olyan dokumentummal vehet igénybe határon átnyúló egészségügyi ellátást, amely az Európai Unió tagállambeli állampolgárságát vagy az egészségügyi ellátásra való jogosultságát hitelt érdemlően igazolja.

Térítési díjat kell fizetnie egyebek mellett – állampolgárságától függetlenül – minden olyan természetes személynek, aki nem rendelkezik érvényes TAJ kártyával; vagy olyan nemzetközi egyezményes országból érkező beteg, aki nem sürgősségi ellátást vesz igénybe.

Az aktuális térítési díjakról szóló szabályozás és a részletes tájékoztatás elérhető a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház honlapján a Betegeknek/Letölthető dokumentumok alatt. A fizetési feltételekről szóló felvilágosítás angol, francia és német nyelven is elérhető a szabályzatban.

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Változtak a térítéses egészségügyi szolgáltatások díjai a kórházban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*