In memoriam Macher János

Népszerű ajánlatok

/A képen a pusztavámi Macher János 2021-ben – Fotó: OKK Fehérvár/

Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.

Macher János a Magyarországról történő kitelepítés után előbb Kelet-Németországban telepedett le, majd innen Nyugat-Németországba emigrált. Egy München közeli városban, Geretsriedben (ide kerültek a Pusztavámról 1948-ban kitelepítettek – a szerk.) talált otthonra és barátokra, ahol a helyi társadalmi és gazdasági élet központi alakjává vált. Több évnyi, alkalmazotti, egyetemi kutatói, vegyészi tevékenység után alapította meg az első cégét, mely azóta is meghatározó szereplője az ipari konyhai gépek piacának.

Már a rendszerváltás előtt, tettvágytól és honvágytól vezérelve kihasználta azokat a lehetőségeket, amelyekkel Magyarországot, a magyar embereket segíteni tudta. A vasfüggöny leomlása után a rég elveszettnek hitt unokatestvérek, Endre és János újra kapcsolatba kerültek, majd János, Márta és Endre együtt alapították 1991-ben a Macher Kft-t, melyet élete egyik nagy művének tartott.

Sokáig aktív szerepet játszott a cég életében, a vállalat fejlődését a német piac ismeretével mozdította előre. Élete végéig a Macher Zrt. Igazgatóságának tagja maradt, ahol jótanácsaival, hosszú életének bölcsességeivel látta el a fiatalabb generációt.

Életének utolsó szakaszában a jól megérdemelt pihenésre koncentrált, soha nem múló alkotási vágya mellett.

Szülőfaluja, Pusztavám közelében, a város zajától távol talált nyugalomra és befogadó közösségre, ahol lehetősége nyílt a szeretett erdőben sétálni, olvasni, aktívan részt venni a falu közösségi életében, valamint az egyházi életen túl a hagyományőrzésből is kivette a részét.

Nála mindig megértésre talált a segítségkérés, legyen szó akár családról, barátokról, ismeretlenekről vagy a cégről. A Macher Zrt. munkavállalóit már-már családtagként szerette, és mindenkihez volt néhány jó szava, biztató gondolata.

Az általa képviselt emberi jóság, önzetlenség, humánum, tettvágy, építeni akarás hiányozni fog, emlékét ezen értékek továbbvitelével örökre őrizni fogja a családja és a Macher Zrt.

Forrás: OKK Fehérvár

Macher Jánost július 14-én temették el Pusztavámon – A szerk.

 

A cégről itt írtunk korábban:

Harmincéves fennállását ünnepelte a pusztavámi alapítású MACHER Zrt.

Írj Te először kommentet "In memoriam Macher János"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*