Újra rotyog a lecsó szombaton Székesfehérváron

Népszerű ajánlatok

/Archív kép – Fotó: Facebook/

Idén is több száz bogrács alatt lobban fel a láng a Fehérvári Lecsófőző Vigasság idején: közel ötszáz főzőhely kelt el a népszerű eseményre. A két éve nélkülözött és sokak által várt rendezvény a közös főzés élménye mellett szórakoztató színpadi műsorral – többek között az Animal Cannibals fellépésével – várja a vendégeket szeptember 24-én, szombaton.

A Lecsófőző Vigasság Székesfehérvár egyik legrégebbi és egyben legnagyobb közösségi rendezvénye. A kezdetektől fogva sikeres program ötletgazdája-alapítója Sipos József sportújságíró volt, aki hét éven át, haláláig szervezte és vezette is a programot. Az első alkalommal hatvan bográcsban rotyogott a lecsó, azóta ez a szám sokszor megtízszereződött, és 2022-ben is 480 főzőhelyet vásároltak meg: 265 magánszemély, 55 cég és 38 civil szervezet foglalt helyet munkatársainak, barátainak, családtagjainak a Zichy liget, Dózsa György út, Móri út egy vagy akár több pontjára, hogy együtt töltsenek egy napot.

A főzők számára korán indul a program, a kijelölt helyeket 6.30 órától lehet elfoglalni, berendezni, a területet az autóknak 9 óráig el kell hagyniuk. Azoknak, akik zsűriztetni is szeretnék lecsójukat, 10.30 óráig lehet regisztrálni a Zenepavilon melletti standnál, az itt kapott időbeosztás alapján 12 és 15 óra között mutathatják majd be „alkotásukat” az ítészeknek, akik idén is a III. Béla király téren, a K&H Bank épülete előtt várják a legjobb lecsókat. A zsűri tagjai – Adamek Balázs, Bóza Roland, dr. Hermann-né Nagy Veronika, Selymes Péter, Szöllősi Istvánné Irénke és Tőkés Dániel – délelőtt körbejárnak a főzők között, és tanácsokkal is ellátják a csapatokat annak érdekében, hogy igazán jó lecsók készüljenek.

Megéri jelentkezni a zsűrizésre, hiszen a legjobbnak választott ételeket készítő csapatok mindegyike értékes nyereményekkel távozhat a főzőversenyről. Ízvilág, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Ezek közül a tálalás az, ami az első benyomást kelti: érdemes igényesen a zsűri elé tálalni a lecsót, ezzel máris közelebb lehet kerülni a dobogóhoz. Minden évben sokan próbálják valamilyen különleges ízzel megfogni a zsűrit, bár az eredményhirdetésen mindig elhangzik, hogy egy teljesen hagyományos lecsóval is be lehet kerülni a legjobbak közé.

A kiválasztott legjobb lecsók között sorsolás dönt majd a Lecsókirály címről. A további díjak közül az alapítóról elnevezett Sipi Emlékkupát az a főző kapja, aki már legalább háromszor részt vett a rendezvényen, és a szervezők javaslata alapján kiosztják a Legdekoratívabb Főzőhely címet is. A zsűrizés déltől három óráig tart, az eredményhirdetés 16 órakor lesz.

A családokat a Zichy ligetben egész nap kézműves foglalkozások, gyermekjátékok várják, és az eseményhez hagyományosan kirakodóvásár is társul. A színpadon 10.30-kor kezdődik a műsor, elsőként a SZÉNA Egyesület programjainak lehet részese a közönség: a Panna-bál együttes a Buborék Csoda című gyerekkoncerttel szórakoztatja a legkisebbeket. A szervezet évről évre bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány „Gyereket a magasba” elnevezésű, határokon átnyúló világrekord-kísérletébe, ez 11 órakor lesz a színpad előtt, majd a színpadon átadják a Szamóca-díjakat az egyesület  önkénteseinek, támogatóinak és partnereinek.

Déltől egymást követik a táncos produkciók, fellépnek a Step and Style Studio, a Felicita KTSE, a Főnix Rock and Roll SE csoportjai és a Linedance country-táncosai. Két órakor Zsigmond Lala és a Free Spirit közös produkciója következik, háromtól pedig A dzsungel könyve musical rövidített változatát élvezheti a közönség a ZsigmondLala Énekstúdió előadásában. A négy órakor kezdődő eredményhirdetést és díjátadót követően, 16.45-től az Animal Cannibals zárja az idei Lecsót.

 

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Újra rotyog a lecsó szombaton Székesfehérváron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*