Már száz fölött az idei lakástüzek száma a megyében

Népszerű ajánlatok

2022 első negyedévében összesen 104 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér megyében.

Otthonában keletkezett tűz miatt egy ember vesztette az életét, hárman a belélegzett füst miatt sérültek meg. Az országos adatok alapján a leggyakrabban idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

Fejér megyében a tűzoltók 5 embert mentettek ki tűzeset miatt, mindannyiukat egy társasházból január 20-án Székesfehérváron. Átlagosan 63 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozások 3 órán át tartottak, a lakástüzek huszonkettő százalékát viszont 5 percen belül megfékezték az egységek. Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 79 órára volt szükség, az égő épületekhez 237 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 2556 négyzetméternyi terület égett le a megyében.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 3 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni Fejérben. 4 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a munkálatokat.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi építésű házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálószobába, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

Az első negyedévben 6 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat Fejér megyében. Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Már ma is volt egy lakástűz:

Parasztház égett Lovasberényben

Írj Te először kommentet "Már száz fölött az idei lakástüzek száma a megyében"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*