360 millióból épül záportározó Bakonycsernyén

Népszerű ajánlatok

/Bakonycsernye, háttérben balra a súri bekötő – Kép forrása: Wikipedia, Fotó: Kriszti/

A tervezett beruházás a Széchenyi 2020 program keretén belül valósul meg.

A „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” c. TOP-2.1.3-16 kódszámú felhívás keretében  Bakonycsernye Nagyközség Önkormányzata 360,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázott, melyre 2020.június 26-án támogatói döntést kapott. 

Bakonycsernye község vízkárok által erősen veszélyeztetett település, ahol szinte évenként előfordulnak csapadékvíz okozta veszélyhelyzetek, melyek jelentős károkat okoznak a magán, az önkormányzati és az állami vagyonban egyaránt.

Az elmúlt években jelentős belvízvédelmi, vízrendezési célú beavatkozásai voltak az önkormányzatnak. Az önkormányzat kiemelt célja a megkezdett komplex vízrendezés folytatása, hogy a települési vízelvezető rendszerek – egységes rendszert alkotva – hatékonyan tudják funkciójukat betölteni, és a belterületet a károktól megvédeni. 

A Súri-patak Bakonycsernye feletti szakaszán kialakuló villámárvizek elleni védelem érdekében a település feletti területen lehetőség van egy olyan záportározó kiépítésére, amely képes ezt a veszélyhelyzetet elhárítani.

A létesítendő bakonycsernyei tározó elzárási szelvénye a Súri-patak 2+660 km szelvényében közvetlenül Bakonycsernye község felett jelölhető ki, ahol a patak vízgyűjtőterülete 19,9 km2.

A tározó alatt a Súri-patak iszaptalanításával és a benőttség megszüntetésével helyreállítható a megfelelő vízszállító-képesség, és ezzel a község és a környező települések árvízvédelmi biztonsága.

 

Forrás: OS

Írj Te először kommentet "360 millióból épül záportározó Bakonycsernyén"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*