A bányászat fejlődése: Mór, Kisgyón, Naggyón

Népszerű ajánlatok

/Bányavasút – A kép illusztráció/

Móron és környékén az I. világháborút követő években terelődött a figyelem a szénbányászat felé. Erről az időszakról szól cikksorozatunk. Itt az ötödik rész:

“…A bányászat fejlődése

A bakonycsernyei bányászat felvetett táblákra torlódott, tektonikailag igen zavart terület kibúvásain indult meg. Ezen kibúvásokra telepített tárókkal fejtették a szenet. Sem a mennyiség, sem a minőség nem tette lehetővé komoly bányászat kialakulását. A naggyóni bányászat szakértelem és tőkehiány következtében életképtelennek bizonyult.

A Wolfnerékkel kötött vasúti szerződés versenyképtelenné tette a kisgyónival szemben. Mind a kisgyóni, mind a móri bányászat primitív, kezdetleges berendezésekkel indult. Példaképpen álljon itt Kisgyón feszerelése: 1 db 16 LE-s gőzlokomobil, 4 att. nyomással, 1 db 50 l/p teljesítményű Worthington szivattyú, 1 db kézi villa, 3 db csille, 4 db a legprimitívebb állapotban lévő fabarakk. Legnagyobb probléma a fuvarozás volt. Ez a katonai kincstár méntelepe segítségével olcsón megoldódott.

Móron is, Kisgyónon is nyilvánvalóvá vált, hogy a bányászat fejlődését csak úgy lehet biztosítani, ha a szállítási gondok a MÁV vonalakig megoldódnak.

Móron a báró Trautmann uradalom által az első világháború ideje alatt üzembehelyezett gazdasági iparvasúton szállították lófogattal a szenet a vasútállomásra. E gazdasági vasút a község területén ment át, azt keresztül-kasul átszelve.

A Zacskó és társa cég lófogat helyett motoros vontatásra tért át 150 q súlyú kis csillékkel. A dübörgés és zakatolás feldúlta a község nyugalmát. Később gőzüzemű mozdony-szállítás engedélyezését kérte a cég, ekkor azonban Mór község türelme elfogyott, tiltakoztak és kérték a vasút megszüntetését.

Zacskóék bejelentették, hogy amennyiben nem tudnak szállítani, 150—200 főt elbocsátanak. Kényszerhelyzetben a község kénytelen volt a motoros vontatást tovább tűrni.

A kisgyóni bányát a bodajki vasútállomással — 16 km-es szakasz — 1924-ben kötötték össze…”

 

Forrás: library.hungaricana.hu/Fejér Megyei Történeti Évkönyv 10. (Székesfehérvár, 1976)  TANULMÁNYOK   Jera Ferenc: A Fejér megyei szénbányászat története 1920 – 1973.

 

Folytatjuk!

Írj Te először kommentet "A bányászat fejlődése: Mór, Kisgyón, Naggyón"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*