Átadták a Mór-Bodajk közötti kerékpár- és zarándokutat – Képgalériával

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

Június 13-án vasárnap délután a 81. sz. főút és a kerékpárút kereszteződésénél  (a móri kihajtónál) ünnepélyesen átadták a Mór-Bodajk közötti kerékpárutat-zarándokutat.

Beszédet, illetve köszöntőt mondott Dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor a térség országgyűlési képviselője, Fenyves Péter Mór polgármestere és Wurczinger Lóránt Bodajk polgármestere.

A beszédek után Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a zarándok- és kerékpárutat, ezt követően Spányi Antal, Törő Gábor, dr. Molnár Krisztián, Fenyves Péter és Wurczinger Lóránt vágta át a nemzeti színű szalagot.

A kb. 3,8 km-es kerékpárút költségvetése 409.373.000,- Ft volt –  olvasható a projekt elején lévő táblán. Móron a Dózsa György utca végétől Bodajkig (a további móri szakasz a Dózsa Gy. utcától a régi pusztavámi vasútvonal nyomvonalán a Csókakői útig később készül el – megteremtve az összeköttetést Csókakő és Csákberény felé).

Az útvonal – mint feljebb már kiderült – egyben zarándokút is a Bodajki Mária Kegyhelyhez (az átadás idején is volt egy zarándoklat Mórról).

A kivitelezés eredeti befejezési határideje szeptember 30. volt, de hamarabb elkészült.

A 81-es főútvonalon történő átvezetést ú.n. védősziget kialakításával, korláttal, 60 km/órás sebességkorlátozással, feltűnő fényjelzéssel alakították ki. Hosszabb távon a 81-es főútvonal négysávúsításakor várhatóan felüljáró épül majd.

A környékbelieken kívül várják a turistákat is.  A későbbiek során Fehérvárcsurgón, Iszkaszentgyörgyön át Székesfehérvárig tervezik meghosszabbítani. Ez a kerékpárút a Vértes és a Bakony kerékpáros turisztikai övezeteit is összeköti.

Mint fenn írtam, a másik irányban a Mór-Csókakő kerékpárúttal kötik majd össze, a későbbi cél pedig a Velencei-tó.

                                                                           Nagy Pál

 

KÉPEK:

A képek 2021. 06. 11-én és 06. 13-án készültek – Fotó: Nagy Pál

 

Az alapkőletételről itt írtunk:

Letették a Mór-Bodajk kerékpárút alapkövét, elkezdődött az építés – Képgalériával

 

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*