Dunántúli „kis tigris” – Mór és a 2004-es Móri Bornapok

Népszerű ajánlatok

/Archív kép/

Az alábbi cikk (és benne a program) 2004-ben jelent meg a    “24 óra”    című Komárom-Esztergom megyei napilapban – a szerk.

(Az írás első részét már olvashatják, mégpedig az “Abszolút Mór” “Hagyomány” rovatunkban  “Az Ezerjó és városa” – Mórról írták egy korábbi bornap kapcsán címmel.)


Mór

Fejér megye egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági, kereskedelmi, egészségügyi és kulturális központja Mór. A csaknem 15 000 lakosú kisváros történelmi gyökerei a kelta és mai korig nyúlnak vissza.

A XIX. század végén az ipar fejlődésével a modern polgárosodás is kezdetét vette, ekkor lett a város szülötte, Wekerle Sándor Magyarország első polgári származású miniszterelnöke. Mór 1984-ben ismét rosi rangot kapott, s nemzetközi kapcsolata azóta egyre szélesedik.

Testvérvárosa 1990-től az észak-rajna-vesztfáliai Freudenberg. A város kulturális élete sokoldalú, elismerésre méltó és nagyon fontosnak tartják a település német nemzetiségi jellegének megőrzését, a nemzetiségi kultúra ápolását.

Mór Fejér megye egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági, kereskedelmi, egészség- ügyi és kulturális központja. Bővülő, új ipart, kultúrát teremtő erők találkoztak az elmúlt években, nagyszabású külföldi ipartelepítésekre került sor, melynek köszönhetően Mór és vonzáskörzete Fejér  megyén kívül az ország egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági térsége lett.

A német, amerikai és japán befektetők és a melléjük felzárkózott magyar vállalkozók a Dunántúl „kis tigrisévé” tették az egykor csupán boráról híres települést. A nagyüzemi bortermelés megszűntével ma már a kisebb családi pincészetek és turisztikai vállalkozások teremtik meg újra a móri bor hírnevét.

A ri Ezerjó napjainkban már a hungaricumok közé tartozik.

A város büszkesége a kizárólag saját erőből 2002-ben elkészült Wekerle Sándor Szabadidőközpont. Büszkék lehetnek arra is, hogy már nemcsak az ipari üzemeket építeni, bővíteni akarók érkeznek hozzájuk, hanem a jó üzlet reményében a kereskedők is.

Vendégcsábító

A város és környéke vonzani szeretné a turistákat, például olyan rendezvényekkel is, mint a Bornapok és Fúvószenekari találkozó. Ehhez a jó feltétel – a szép környezet, a történelmi borvidék, a lovas centrum, a szabadidőközpont az uszodával már adott. A közelmúltban átadták a Wellnes Hotelt is, ami tovább növeli a város vonzerejét.

FŐBB PROGRAMOK

Október 1., péntek

15.00 ÓRA A Bornapok ünnepélyes megnyitója Városi kitüntető címek átadása „Az év Móri Ezerjó bora” díj átadása. Helye: a Wekerle Sándor Szabadidőközpont

19.00 Borkirálynő-választás Fellép: Márió, a Cabriolet Zenekar és a Forgatós Táncegyüttes. Helye: az Öreg Prés Fogadó gálasátra.

19.30 ÓRA Old Boys koncert és utcabál. Helye: a Kapucinus tér

Október 2., szombat

10.00 ÓRÁTÓL Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál zsűrizéssel. Közös számok előadása vendégkarmesterekkel az összes zenekar részvételével Helye: a szabadtéri színpad

14.00 ÓRA Lószépségverseny, lovasbemutató és -verseny Helye: a Hétkúti Lovaspark

18.00 ÓRA Fúvószenekarok ünnepi felvonulása a Wekerle Sándor Szabadidőközpontba Kapucinus tér Gesztenyesor Dózsa Gy. u. Kórház u. Táncsics M. u. útvonalon

19.00 ÓRA Zenés est a Rodeo Country Zenekarral. Helye: az Öreg Prés Fogadó gálasátra

19.00 ÓRA Szabadtéri koncert és utcabál a HIT-ROCK Zenekarral Helye: a Kapucinus tér

19.30 ÓRA A Fúvószenekari Fesztivál Gálaműsora és díjátadás. Helye: a Wekerle Sándor Szabadidőközpont

20.00 ÓRA Szüreti bál. Fellép: a Rozmaring Táncegyüttes. Helye: az Erzsébet téri Művelődési Ház

Október 3., vasárnap

Népművészeti kirakodóvásár Helye: a Lamberg-kastély udvara

10.00 ÓRA Térzenék a város különböző pontjain, a fesztiválon részt vevő zenekarokkal

10.30 ÓRA Tánccsoportok fellépése Helye: a szabadtéri színpad

11.00 ÓRA Borlovagavatás. Helye: Erzsébet téri Művelődési Ház

13.30 ÓRA Térzene az Oroszlányi  Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekarral és Mazsorett Együttessel. Helye: a szabadtéri színpad

15.00 ÓRA Szüreti felvonulás – tánccsoportok, zenekarok, fogatosok, borrendek részvételével Útvonal: Rákóczi u. – Wekerle u. – Szt. István tér – Kapucinus tér

16.00 ÓRA Gálaműsor Kecskédi Táncegyüttes. Helye: a szabadtéri színpad

17.00 ÓRA I. Országos Ezerjó Borverseny eredményhirdetése. Helye: az Erzsébet téri Művelődési Ház

18.30-24.00 ÓRÁIG Utcabál a palotabozsoki Schütz Zenekarral. Helye: a szabadtéri színpad

19.00 ÓRA Bál a Happening Banddel. Helye: az Öreg Prés Fogadó gálasátra

22.00 óra Zenés Tűzijáték. Helye: a Radnóti Miklós Általános Iskola udvara

Október 9-10-én

VI. PERSPED BORNAPI EZERJÓ RALLYE

VI. Persped Ezerjó Kupa amatőr rallye sprint területi bajnokság zárófutama

Egyéb programok:

„BOROS UTCA” a Kapucinus téren – móri bortermelők termékei NYITOTT BOROSPINCÉK: Pince Utca, Ezerjó utca, Zrínyi utca, Hársfa utca

VENDÉGLÁTÓ SÁTRAK az Erzsébet téren

SZENTMISÉK ÉS ISTENTISZTELETEK a templomokban NÉPMŰVÉSZETI KIRAKODÓVÁSÁR

a Lamberg-kastély udvarán KIRAKODÓVÁSÁR: Erzsébet tér, Kapucinus tér

A teljes programról a www.mor.hu című honlapon, vagy a rendezvény helyszínén, az információs sátornál tájékozódhatnak az érdeklődők.”

 

Forrás:library.hungaricana.hu/24 óra, 2004. szeptember 28.

Írj Te először kommentet "Dunántúli „kis tigris” – Mór és a 2004-es Móri Bornapok"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*