Madárfiókákat gyűrűztek

Népszerű ajánlatok

/A képen a Lamberg-kastély parkja – Fotó: Nagy Pál/

A Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány közölte honlapján, hogy madárfióka gyűrűzést tartattak május elején a Lamberg-kastély parkjában és a Szent István parkban.

Mint írták, az érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel egész délelőtt járták a két parkot, és sok érdekes dolgot láttak, tapasztaltak.

Beszámolójukat így folytatták: “sajnos a furcsa időjárás, a február-márciusi meleg tavaszi idő, majd a hirtelen visszahűlő idő a madarakat is megviselte.

A Szent István park odúiból sajnos több elpusztult felnőtt madarat,  fiókákat és bezápult tojást tisztítottunk ki. Viszont többféle madarat is megfigyelhettünk, például egy barátcinege fészekből már kirepültek a fiókák, megfigyelhettük a mezei veréb szürke-fekete foltos tojásait, széncinege barnapettyes tojásait, a seregély kék tojásait.

Egy széncinege tojót és egy seregély hímet gyűrűztünk meg itt. Drámai története volt az egyik odúnak, amelyben Gábor – a Vértesi Natúrpark madárgyűrűző szakembere – egy hím seregélyt talált, aki szorgalmasan hordta az eleséget a már elpusztult családjának.

Az érdekes írás így fejeződik be: “a Lamberg-kastély parkja kevésbé nyitott, kevésbé szeles, sokkal nagyobb a cserjeszint, sűrűbben nőnek a fák, és a madarak télen is állandóan etetve vannak, vagyis jelenleg ideálisabb hely a madarak számára a Szent István parknál.

Ez a költésekben is megmutatkozott, hiszen itt végre tudtunk gyűrűzni széncinege fiókákat, kékcinege szülőket is, és megfigyelhettünk kékcinege tojásokat. Összesen 26 madárra került gyűrű.”

 

Forrás: moriarok.hu

 

Írj Te először kommentet "Madárfiókákat gyűrűztek"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*