Meghalt Schwartz Alajos – Rá emlékezünk

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Schwartz Alajos János saját archívumából/

93 éves korában meghalt Schwartz Alajos János, Mór Város Pro Urbe-díjjal kitüntetett helytörténésze – tette közzé a család. Közleményükből kiderül, hogy Lojzi bácsi temetése június 25-én 13 órakor lesz a Kálvária temetőben.

A móri németség története és élete című könyvéből – engedélyével – mi is sokszor idéztünk.

1998. évben szülővárosában a német nemzetiség történetét, szólás mondásait, szokásait feldolgozó gyűjteményes anyagának összeállításáért kapta meg a Pro Urbe-díjat.

Magyarország köztársasági elnöke MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést adományozott neki 2021-ben munkásságáért.

Nyugodjék békében!

Az alábbi, nyolc éve készült riporttal emlékezünk rá:

Szívünk csücske: Mór ! 10+1 kérdés és válasz – Schwartz Alajos János

Kedvenc női lapom egy ilyen rovattal zárul hétről-hétre, melyből kirajzolódik a végén a megkérdezett személy esetleg egy olyan oldala, énje, amit nem ismertünk annyira. Itt is ugyanez a cél, csak a fókuszában az Ezerjó hazája, Mór áll. Fogadják szeretettel!

Névjegy

Név: Schwartz Alajos János

Mikor és hol született, mióta él Móron:  1929. április 22-én itt, Móron születtem az akkori Prohászka Ottokár püspök utca 8 sz. házban.

Magánéleti adatok: 2000 óta özvegy vagyok. Feleségem leánykori neve: Mergl Teréz. Két gyermekünk: Gábor János (1956) és Imre (1960).

Hobbim: Mór történetének kutatása.

1.  Mi az az idézet, ami a legjobban kifejezi Önt?

Hiába töröm a fejem, nem találok olyan idézetet, ami engem a legjobban kifejezne. Ezért máris átugrok a második kérdésre.

2.  Mit jelent Önnek a város, pár kulcsszóval kifejezve?

Jelenti a szülőfalumat, amely azonban születésem óta olyan gyökeres változásokon ment át, hogy külön fejezetet írhatnék gyermek- majd diákkoromról, családapa koromról, de már jóval kevesebbet özvegyi állapotomról.

3.  Van esetleg móri kötődésű példaképe a múltból vagy napjainkból, miért ő?

Példaképem több is van, de a legnagyobb szeretettel és tisztelettel az Árpád utcai Klock Ferenc tanár-barátomra gondolok vissza. Szülei némettanárnak szánták, de ilyen iskola az akkori Magyarországon nem létezett, ezért csak az akkor visszatért erdélyi Szászrégenben tudott ilyen képesítést megszerezni.

A “felszabadulás” után éppen ezért nehezen tudott csak elhelyezkedni. Könyvem megírásához sok segítséget nyújtott nekem: élettapasztalatairól, emlékeiről, nélkülözéseiről.

4. Van olyan móri történet, legenda, monda stb. Mórról, amit nagyon szeret?

A Tőle hallott szájhagyományt mondanám el, melyet ő is az öreg Szili nevű móri paraszt bácsitól hallott egy kukoricafosztás során:

“Nem igaz ám, amit a tanítók nektek Szent Imre herceg haláláról mesélnek, mely szerint István király fiának halálát egy vaddisznó okozta! Az igazság az, hogy szent királyunk Imre herceg társaságában Székesfehérvár felől jövet, Móron keresztül gyakran látogatta meg a pannonhalmi apátságot, hogy a kettőjük számára kedves Mór nevű apátot meglátogathassák.

A Szent István ellen lázadó pogány főurak megbízták egy Vadkan nevű emberüket, hogy gyilkolja meg a trón várományosát. A bérgyilkos többször is megleste a királyt és fiát a Mór-Pannonhalma közötti úton és amikor egy ízben Imre herceg egyedül tette meg ezt az utat, a dobosi erdőben megtámadta a herceget és halálra sebezte.

A “Vadkan” tehát való igaz, de nem egy négylábú vaddisznó volt a “tettes”, hanem a Vadkan nevű pogány!”

5. Melyik a legkedvesebb hungarikuma, és mórikuma?

A Móri Ezerjót illene válaszolnom, de mivel egész életemben pénztáros voltam és ha az ember ittasan számolja a bankjegyeket, abból csak baj lehet. Ezért soha nem fogyasztottam szeszt, még Móri Ezerjót sem.

6. Kedvenc helye(i) Móron és a környéken?

Azok a helyek, ahol 1940 és 1945 között a nyári szünetben cserkésztársaimmal táboroztam (Gaja patak, Lipa kút, tímári erdő).

7. Nagyon sok nívós rendezvény van Móron, Önnek van esetleg kedvence (a Móri Bornapokon kívül)?

Sem a bornapi, sem a Márton-napi rendezvényekre nem járok, de ott vagyok minden előadáson a Lamberg-kastélyban, ami Mór múltjával, történelmével kapcsolatos.

8.  Ha lenne Mórnak kabalafigurája, Ön mit javasolna, mi legyen az?

A kabalafigurám az a Gábriel nevű kapucinus atya lenne, aki a kolostor pincemestere volt. Arcképe a könyvem 161. oldalán a hajdani Állami Gazdaság egyik borospalackjának címkéjén látható. A képhez tartozó történet a következő: a Mór határában fekvő szőlőhegyek fekvésük, talajuk és más földrajzi adottságuk miatt is eltérő ízű és minőségű borokat teremnek.

Az igazi móri borszakember meg is tudta különböztetni egymástól a különböző “hegyek” termését. De ezek közül is kiemelkedett kifinomult ízlésével az a Gábriel atya, aki – mint az itteni kapucinus kolostor rezes orrú pincemestere – ezen túlmenően az egyes borok évjáratát is meg tudta határozni. Egy alkalommal új borszállítmány érkezett pincéjébe.

Gábriel atya a tőle megszokott lelkiismeretes gondossággal elkezdte az egyes hordók tartalmának vizsgálatát s csalhatatlan ízlése szerint osztályozva azokat, utasította segítőit, az ilyenkor mellé osztott papnövendékeket, hogy melyiket hová fejtsék. A fiatalok közben elhatározták, hogy megtréfálják az öreget.

Egy ízben bor helyett vizet töltöttek poharába. Gábriel atya összeráncolt homlokkal újra és újra megkóstolta a pohár tartalmát, majd kénytelen volt bevallani: “Ezt az italt nem ismerem!”

9. Van-e olyan kedves étel, ami a vidékhez kapcsolódik és Ön nagyon szereti?

Gyermekkorom legkedvesebb ételemet drága jó Édesanyám szokta elém tenni: krumplis smarnit aludttejjel. Sajnos, halála óta ez nem szerepelt az étlapomon.

10. Tud olyan szavakat, amit máshol nem használnak, csak Móron?

Egyszer, fiatal házas koromban hallottam unokatestvérem, Hocher Ferenc szájából a “Meinetwegen” szót, magyarul: énmiattam.

+1 Kedvenc móri bora, miért pont ez?

Nem fogyasztok alkoholt, de ha mégis meg kell egy “kedvenc” móri bort említeni, akkor az Ezerjót mondanám, de azt a változatát, amelyik illatos és “édes”.

 

                                                                    Geszler Anikó

A riport 2014-ben készült – a szerk.

Fotó: Schwartz Alajos János saját archívumából

A 2022. június 21-i gyászjelentés:

2 kommentarer på "Meghalt Schwartz Alajos – Rá emlékezünk"

  1. Mészárosné Elly | december 6, 2022 på 18:16 | Válasz

    Sajnálattal olvasom, hogy Scywartz Alajos helytörténész meghalt. Tőle tudtam volna meg édesapám Schindele József családjáról. Most kihez forduljak? Mné Schindele Gabriella. Kérem segítsetek. Köszönöm.

    • Ebben sajnos nem tudunk segíteni. Talán keresse meg a Lamberg-kastélyt (Radó Antal Könyvtár). Talán vannak dokumentumaik. De ez csak tipp.

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*