Fél év alatt 153 lakástűz és 13 sérült Fejérben

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Pixabay/

Az év első hat hónapjában összesen százötvenhárom otthonban keletkezett tűz Fejér megyében. Ebből tizennyolc esetben panellakásban. A tűzoltók kilenc ember életét megmentették, tizenhárman sérültek meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Átlagosan negyven perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a tüzeket.

A legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll. Huszonkettő lakástűz a kéményben keletkezett. Még mindig sokan fűtenek hulladékkal, és nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Hét helyszínen gázpalackok nehezítették a tűzoltók munkáját.

Mindez megelőzhető lenne, amit az is mutat, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nem történt haláleset, és a tűz sem tudott elharapózni. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

A tűzoltókat az első félévben harminc alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez Fejér megyében. Azokban a háztartásokban ahol volt szén-monoxid-érzékelő, nem történt tragédia és senki sem sérült meg. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a mérgező gáz csak a fűtési szezonban ránk leselkedő veszély, holott egész évben fenyegetést jelenthet. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő a forrása lehet, amely nyílt lánggal működik. A nagy melegben sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni – tájékoztatott a Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Írj Te először kommentet "Fél év alatt 153 lakástűz és 13 sérült Fejérben"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*