Tavaly Fejér megyében három ember halt meg lakástűzben

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay.com/

2022-ben összesen 312 lakástűz keletkezett Fejérben, tizenhéttel több, mint 2021-ben, ami 6 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 3347 négyzetméternyi épített terület égett le, 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A vármegyében történt lakástüzekben három ember vesztette életét, míg az előző évben egy lakástűz sem követelt áldozatot. 28 ember sérült meg, kilenccel többen, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 696 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 212 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás áprilisban történt Sukorón, ahol egy nádtetős hétvégi ház gyulladt ki, és a tűz oltása az utómunkálatokkal együtt tíz órán át tartott. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Tűzvizsgálat 13 lakástűz után indult a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében. Három otthon szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki.

32 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez eggyel kevesebb, mint 2021-ben. 31 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami megegyezik a korábbi év kéménytüzeivel. 11 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 312 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 40-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt Fejérben, ez nyolccal több, mint egy évvel korábban. A 25 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően 64 százalékkal csökkent a mérgezések száma, a vármegyében négy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A mérgező gáz miatt senki sem vesztette életét tavaly Fejérben.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Írj Te először kommentet "Tavaly Fejér megyében három ember halt meg lakástűzben"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*