Mórról indult – Kelemen Örs útja az X-Faktortól a Kecskeméti Színházig

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Kelemen Örs saját archívumából/

Többször olvashattak oldalunkon városunkból elszármazott hírességekről.  Vannak azonban olyan Mórról indult  emberek,  akiknek jelenlegi tevékenysége az itt élők számára kevésbé „látványos”,  pedig megérdemlik a figyelmet!

Ilyen Kelemen Örs is, akit korábban a Fehérvár Hangja, később az X-Faktor tehetségkutatókból is ismerhetünk.

2011-ben a Fehérvár Hangja énekversenyen szerepelt sikeresen, a következő évben pedig az X-Faktor élő showjának harmadik fordulójáig jutott a Spirit nevű formáció tagjaként.  Meddig működött a trió?

De rég is volt az… A „trió” még abban az évben megjelent egy szuper számmal, a  Sunlight- al, amit Hrutka Róbert írt,  a szövegét pedig a csapattárs Lőkös Kinga szerezte. A rádiók akkor sokat játszották, és Robi írta az új számot, amit vittünk volna a következő év X-Faktorába, mint vendég fellépő, és a Dal-ra való jelentkezésünk is tervben volt, amihez szintén Robinak volt egy dal ötlete. Ellenben ismerjük a szokásos menetet.

Jönnek a következő év tehetségkutatói, megint sok-sok ember a piacra, és csapatként amúgy is nehéz helytállni. Mindannyian dolgozni kezdtünk „civilben” is, én elkezdtem az egyetemet, és az élet úgy hozta, hogy ezekből a tervekből nem lett semmi. A mai napig mosollyal az arcomon gondolok vissza arra az időszakra, és jólesik a kérdés, mert kicsit nosztalgikus helyzetbe hoz. Nagyon sokat tanultam, tapasztaltam – úgy gondolom elég fiatalon -, amiket a mai napig kamatoztatni tudok.

-Ezt követően eltűnt a móriak szeme elől. Úgy tudom, külföldön próbált szerencsét. Hol, milyen országokban lépett fel, hány évig volt távol?

Amint említettem, az X- Faktor után elkezdtem az egyetemet, amit az RTL segítségével tudtam csak egy évvel halasztani. De ekkorra már muszáj volt belevágni. Győrben a Széchenyi István Egyetemen gépészmérnök hallgatóként kezdtem meg az évet. El tudja képzelni?  Én! Mint zsigeri zenész (a zeneovi óta ez volt a mindenem), és gépészként?!  A gólyahéten hívott a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, hogy menjek meghallgatásra egy főszerepre, és nemet kellett mondjak. Persze az első félév után kiszálltam.

Elmentem Skóciába dolgozgatni, kitisztítani a fejem. Onnan hazatérve már egyértelmű volt, hogy külföldre szeretnék menni, még pontosabban óceánjáró hajóra. Rám is talált egy ügynökség, és hipp-hopp meg is volt az első szerződésem.  Itt kezdődött egy kb. 6 évig tartó külföldön éneklés. Erről egyszerűen nem tudok röviden beszélni. Luxushajók, kompok, szigetek hotelei.  Országok és kikötők, Dubai-tól Jamaicáig. Nem tudnám már megszámolni, hány országban fordultam meg, de nagyon fiatalon nagyon jó helyen voltam.  Azt gondolom, mindenkinek egyszer az életben el kellene mennie egy ilyen hajóra, hogy megértse az élményt.

-Hogyan és mikor került a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba?

Ez igen érdekes fordulat volt. Mégis egész egyszerű. Kint az Atlanti-óceánon hajóztunk a Kanári-szigetek körül, és egy magyar zenekar érkezett a bárba (én a színház szólistájaként dolgoztam, de általában vannak zenekarok, akik az éttermekben, bárokban zenélnek). Lehúztam velük pár hónapot a hajón, jó barátságot kötöttünk. Az énekesnőjük pedig ma már a feleségem…

Nem gondoltam, hogy odakint fogom megtalálni az igazit, de az biztos, hogy ő volt az egyetlen, aki elég motiváló erő volt, hogy hazajöjjek. Mivel a zenekar az alföldi térségből származik, úgy gondoltam miért ne költöznék én ide. Édesanyám szomorú volt, hogy végre hazajövök, és mégsem haza. De mivel korábban volt már rá példa, hogy Angliában, Olaszországban, vagy épp Brazíliában volt a párom, békét kötött egy ilyen „közeli” letelepedéssel.  Így most Szentesen élek egy gyönyörű városban, és boldog házas vagyok idehaza. És hogy miért Kecskemét? A sógornőm Szilvia talált egy kiírást, hogy keresnek embert. Én meg színházat kerestem. Azóta Jól megvagyunk.  🙂

-A zenei tagozat tagjaként milyen darabokban szerepelt eddig és most?

A pandémia közepén vettek fel, és nehézkes volt az elindulás. Végül az „Egy csók és más semmi” című operettben Szőcs Artúr rendezésében debütált a frissen felvett kórus, köztük én.  Szerencsésnek mondhatom magam, mert a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyon sokat használja a kórust. Amellett, hogy nagyon jó karmesterekkel és zenészekkel dolgozhatok, sok-sok koreográfiát kell  letáncolni, és apróbb szerepeket kapok, amikben a színészetet mímelhetem. Hozzáteszem: természetesen mind a tánc, mind a színészet távol áll jazz énekes tanulmányaimtól. De a kollégák nagyon sokat segítenek, és a sok év tapasztalat a hajós show színházból ad valami alapot.

A Rigócsőr király című darabban, Baraboly gróf – 2021    Fotó: Kelemen Örs saját archívumából

Szente Vajk rendezésében Schwarzenberg bárót jelenítettem meg a nagysikerű „Elizabeth” musicalben.  Az Eszenyi Enikő által rendezett „Cirkuszhercegnő” operettben is részt vettem. Toronykői Attila „Bánk bán” -t vitte deszkákra, ahol Biberachot játszhattam. Jelenleg a „Kőszívű a Baradlay-legenda” musical van műsoron, ami Szente Vajk keze alatt született, és a „Kököjszi és Bobojsza” mesedarab, amit a csodálatos Jankovics Anna tett színpadra. De sorolhatnám még a jobbnál jobb darabokat, mesedarabokat. Tessék eljönni és megnézni, milyen szépeket alkotnak a kollégák itt Kecskeméten.

-Máshol is fellép?

Jelenleg Kecskemét minden energiámat felemészti, de mindig nyitott voltam és leszek mindenre, ami zene, és színpad, és művészet. Januárban részt veszek az Operában egy gálán éppen, és zongoraesteket is szeretnék tartani, meg diákokat fogadni.

-Közelebbi, távolabbi tervei?

Most azt mondhatom, hogy megnyugodtam kicsit. Szeretem a jelenlegi életem, és bár több, jobb, nagyobb darabokban, szerepekben szeretnék részt venni a jövőben, de most ennyi. A régi ambíció megvan, de sok időt szakítok a családra és a magánéletre.

Családja jelenleg is Móron él. Milyen gyakran tud hazajönni?  Ilyenkor vannak olyan helyek, ahová mindenképp elmegy?

Sajnos nem olyan sűrűn járok haza, ahogy szeretnék. De nem kis távolság. Mindenképp meglátogatom nagyszüleim, unokaöcsém, húgom. Régi általános iskolámba szoktam még betérni, a Radnótiba.  Beülök Leiner Csilla egy órájára, akire még mindig úgy gondolok, mint az első emberre, aki megalapozta, hogy ma azt csináljam, amit szeretek. Csilla általában megkér, hogy zongorázzak a kicsiknek, vagy – mint legutóbb – szaxofon bemutatót tartottam. Aztán sétálok egyet a folyosókon.

Névjegy

Mikor, hol született, meddig élt Móron:  1992. augusztus 21-én születtem  Móron. 2019-ben költöztem el innen.

Magánéleti adatok: házas vagyok

Foglalkozása:  énekkari művész

Hobbija: társasjáték, íjászat, lovaglás

 

                                                                     Nagy Pál

A Kököjszi és Bobojsza című darabban.  Rendőr mumus -2022    Fotó: Kelemen Örs saját archívumából

Írj Te először kommentet "Mórról indult – Kelemen Örs útja az X-Faktortól a Kecskeméti Színházig"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*