Befejeződött a móri távhő termelés rekonstrukciója

Népszerű ajánlatok

/Fotó: morho.hu/

A Széchenyi 2020 program keretében a Móri Hőtermelőés Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 68,37 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Móri távhőtermelés rekonstrukciója” elnevezésű, KEHOP5.3.117201700019 azonosítószámú projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 136,73 millió forintból valósult meg, amiből 44,22 % Uniósés 5,46 % Hazai forrás volt, illetve az 50%os az önerőt a Móri Hőtermelőés Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság finanszírozta. A projekt támogatási összegéből a Móri Hőtermelőés Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság részesült az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével.

Mór távhőellátását biztosító kazánház évtizedekkel ezelőtt létesült és annak ellenére, hogy folyamatosan karban volt tartva, ma már egyre kevésbé felelt meg az elvárt követelményeknek sem műszaki színvonal, sem energiahatékonyság tekintetében. A rekonstrukció lényege, hogy a most még üzemelő melegvíz kazánok helyére jobb hatásfokú kondenzációs kazánok kerültek telepítésre.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő fejlesztés eredményeként jelentős primerenergia és ÜHG gázok megtakarítása érhető el. A kazánházban jelenleg 6 db 2,3 MW teljesítményű melegvíz kazán üzemel.

A beruházás megvalósulása során a fűtőműben található K6os és K7es kazán helyett egyegy, összesen kettő darab, egyenként 2500 kW teljesítményű korszerű melegvíz kazán, kondenzációs földgázégővel került beépítésre.

A kazánok beépített teljesítménye azonos, hőhasznosítókkal ellátott, kondenzációs üzemű melegvízkazánok. A kazánok füstgázvezetékei kazáncsoportonként kéménybe vannak vezetve, valamint a KS1 és KS2 távhőrendszeri keringető szivattyú keringeti át a szükséges vízmennyiséget a kazánokon.

Az új kazánokhoz különálló kémények kerülnek kiépítésre. A kazánokba belépő vízhőmérséklet nem lehet alacsonyabb az előírtnál, ezért itt beépítésre kerül egy KKS61 és KKS71 jelű visszakeverő szivattyú is.

A kondenzációs kazánhoz a megtermelt hőmennyiség mérésére 11 db hőmennyiségmérő is beépítésre került. A fejlesztést követően a kazánok földgázfelhasználása 51 708 GJ/év re várható.A földgázfelhasználás csökkenése 7 365,22 GJ/év.

Az ÜHG gázok éves csökkenése: 542,4605 tonna CO2 egyenérték. A „Móri távhőtermelés rekonstrukciója” című projekt elszámolható összköltsége 136 735970 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 68 367985 forint, a hazai társfinanszírozás 7 520 482 Ft, a fennmaradó részt, 6 8367 985 Ftot a Móri Hőtermelőés Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság önerőből biztosította.

A projektről további információt az alábbi linken olvashatnak: http://www.morho.hu/palyazat/index.html

 

Fentiekről a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. tájékoztatott bennünket.

Írj Te először kommentet "Befejeződött a móri távhő termelés rekonstrukciója"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*