“Két napon belül dönt a miniszteri- és nemzeti bizottság, kiket telepítenek ki Mórról és Pusztavámról”

Népszerű ajánlatok

/Svábok kitelepítése – A kép illusztráció.  Forrás:Fortepan.hu/Bauer Sándor/

A második világháború után a németségre a kollektív bűnbak szerepét osztották ki. Kitelepítésük a második világháborút követően, 1946 és 1948 között zajlott le, 1946. január 19-én indult el az első vonat Budaörsről. Móron és környékén 1948. februárjában kezdődött (erről bővebben olvashatnak majd).

Ezúttal az itteni kitelepítés közvetlen előkészítésével kapcsolatban olvashatnak egy korabeli újságcikket:

Ismeretes, hogy a közelmúltban két kormányrendelet is intézkedett arról, kiket telepítenek ki az országból.

A volksbundisták, magukat német nemzetiségűeknek valló volt SS-katonák kitelepítése ügyében kedden miniszteri bizottság érkezett Mórra, hogy a lehető legrövidebb időn belül nyugvópontra hozzák ezt a kérdést.

Ugyancsak Mórra utazott a megyei nemzeti bizottság elnöke, Kelemen Zoltán és titkára, Németh István is.

A községházán megtartott nemzeti bizottsági ülést, amelynek véleményezni kell a kitelepítést, Pirók Emil elnök nyitotta meg. Majd Kelemen Zoltán hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét, hogy a rendelet szellemének megfelelően a nép érdekeinek szem előtt tartásával hozzák meg döntéseiket, s nyugodt lélekkel állhassanak Mór lakossága elé, hogy jó munkát végeztek.

Németh István arra mutatott rá, hogy a döntés nem büntetés, hanem igazságtevés. A nemzeti bizottságnak 48 órán belül el kell készülnie munkájával, amit azután a miniszteri bizottság vizsgál felül. Mórról a kitelepítő bizottság Pusztavámra megy…”

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Fehérvári Népszava, 1948. január 22. III. évf. 17. szám.

Írj Te először kommentet "“Két napon belül dönt a miniszteri- és nemzeti bizottság, kiket telepítenek ki Mórról és Pusztavámról”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*