Beiskolázás a Móri Petőfi Iskolában – Groszeibl Andrea igazgatót kérdeztem

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Groszeibl Andrea saját archívumából/

Korábban megszokhattuk, hogy minden év ezen időszakában hirdették meg a móri általános iskolák a nyílt napokat, beiskolázási tájékoztatókat, iskolacsalogatókat a leendő elsősöknek és szüleiknek. Ilyenkor nyílt órákat tartanak, személyesen találkoznak az érdeklődők a leendő tanítókkal is. Idén a járvány miatt ez is másként alakult, online tájékoztatók voltak.  Azzal a céllal kerestem meg mind a négy iskola igazgatóját, hogy e riportokkal is segítsük az informálódást,  iskolaválasztást, valamint kicsit bepillantsunk az intézmények életébe.

-Hány elsős osztályt terveznek indítani, kik lesznek a az osztályfőnökök, napközis nevelők? Röviden bemutatná őket?

Két első osztályt tervezünk indítani, a tanító nénik: 1.a osztályban Ivanics Péterné osztályfőnök és napközis párja Farkasné Szász Jolán,  1.b osztályban Kaviczkiné Aschenbrenner Anikó és napközis párja Buza Edit.

Ivanics Péterné, Edit 1991 óta dolgozik iskolánkban, azóta már sok-sok osztálynak volt osztályfőnöke. A 2007-ben alakult „Vergissmeinnicht” német nemzetiségi tánccsoport vezetőjeként is tevékenykedik, illetve ő az alsó tagozat munkaközösség vezetője. Leendő (és jelenlegi) párja Farkasné Szász Jolán is évtizedek óta tagja iskolánk tantestületének. A napközi mellett néhány tantárgyat is tanít.

Kaviczkiné Aschenbrenner Anikó 8 éve dolgozik a Petőfiben, tanítói és gyógypedagógusi végzettsége is van. Ő az alsó tagozatos diákönkormányzat vezetője is, így rengeteg tartalmas, szuper programot köszönhetünk neki.

Buza Edit jelenleg is Anikó napközis párja, szintén évtizedek óta petőfis pedagógus, ő is nagy-nagy tapasztalattal végzi hivatását: a napközis feladatok mellett néhány tantárgyat is tanít, illetve ő iskolánk könyvtárosa és a napközis munkaközösség vezetője.

De ami a lényeg : valamennyien igazi elhivatott pedagógusok, sok szeretettel várják a leendő elsős gyermekeket.

Valamennyien olyan pedagógusok, akik türelemmel, szeretettel és következetességgel úgy hozzák ki a maximumot a gyermek képességeiből, hogy a mindennapok vidáman, élménydúsan telnek. Ennek alapja a kimagasló szakmai, módszertani tudásuk, amelyet évről-évre különböző továbbképzéseken fejlesztenek tovább.

Idén online szervezünk tájékoztatókat a szülőknek, már volt is három ilyen alkalom, legutóbb január 14-én az idegen nyelv oktatásunkat mutattuk be. Februári programunk a hagyományos „Nyitott Kapuk” rendezvény, szintén online kerül megrendezésre február 13-án, szombaton 9:00 órakor.

A programjainkra előzetes regisztráció szükséges, ezért kérem a kedves szülőket, hogy figyeljék majd az online felületeket, illetve az óvodákba kihelyezett plakátokat.

-Néhány mondatban összefoglalva: miért válasszák a 2021/2022-es tanévben beiratkozó leendő kisdiákok (illetve szüleik) Önöket? 

Iskolánk a város egyik legrégebbi, több évszázados múlttal rendelkező intézménye. Célunk, hogy a szülőkkel közösen megtaláljuk a lehető legoptimálisabb fejlesztést, fejlődési lehetőséget a gyermekek számára.

Intézményünk képzési kínálatának alapja az idegen nyelv oktatás. A szülőnek választási lehetősége van: a német nyelv (heti 6 óra) vagy az angol nyelv tanulása (heti 3 óra) mellett dönthet gyermeke számára. A nyelvi csoportokat az osztályoktól függetlenül szervezzük.

A főtantárgyak (magyar, matematika) magasabb óraszámban tanulhatók a felső tagozaton, ezzel segítjük az ismeretek elmélyítését, a tehetséggondozást, és megkönnyítjük a felkészülést a középiskolai felvételire.

2013. óta végzős diákjaink hivatalos és akkreditált nyelvvizsgát tesznek, mivel DSD nyelvvizsgaközpont vagyunk.

Rengeteg szakkör, szabadidős elfoglaltság között választhatnak a petőfis diákok, amelyek órarendbe építettek, ahhoz igazítottak: alsóban logika-sakk, szórakoztató-tan, idegen nyelvek, felsőben természettudományos gyakorlatok, elsősegélynyújtás, német nyelvvizsga felkészítés (DSD), olasz nyelv, rajz szakkör, kamarakórus. Legújabb lehetőség diákjaink számára a robotika szakkör, ahová jelenleg majd 60 fő jár több csoportban.

2017. szeptemberében elnyertük az ÖRÖKÖS ÖKO iskola címet, kiemelten fontos számunkra a környezetvédelem, több ilyen programunk is van, illetve a mindennapjainkat is áthatja ez a szemlélet már évek óta.

Az Educatio Kht. által minősített referencia intézmény vagyunk. Nagy örömünkre 2017-ben felépült új alsó tagozatos épületünk, majd 2018-ban kibővült ebédlőnk is, így modern, gyermekbarát környezetben várjuk a kis elsősöket!

Nyertes uniós pályázataink finanszírozásával rengeteg taneszköz áll a diákok rendelkezésére, így például van 60 db tanulói tabletünk, van 24 oktatási célú robotkészletünk is. Ezen kívül szinte minden teremben vannak digitális táblák is. Jelenleg futó pályázatunk az EFOP 3.2.3 – Digitális környezet a köznevelésben, amelynek segítségével a jelentős eszközbeszerzéseken túl sok-sok szakmai képzésen is részt vehettünk a témában.

Az utóbbi évek jelentős fejlesztéseinek és a szakmai munkánknak köszönhetően már 400 fős diák közösségünk van, mégis nagyon figyelünk a családias légkör megteremtésére, az otthonos, gyerekbarát környezetre.

További információk elérhetők honlapunkon és iskolánk Facebook oldalán is:

http://www.morpetofi.hu

https://www.facebook.com/morpetofi

-Egy iskola színvonalának – nyilván sok más szempont mellett – egyik fokmérője, hogy szerepelnek diákjaik a különböző tanulmányi, sport és egyéb, az iskolai élettel kapcsolatos versenyeken, megmérettetéseken.   Melyeket tartja legnagyobb sikereiknek az utóbbi egy-két évben akár térségi-megyei, akár országos szinten?

Az általános iskolának sokféle szerepkört kell betölteni, a legfontosabb, hogy minden gyermeket a képességeinek megfelelően tudjunk foglalkoztatni, illetve mindenki kapjon lehetőséget. Épp ezért a versenyeken nem csak az eredmények fontosak, de a résztvevők száma is. Jellemző iskolánkra, hogy igen nagy számú diákkal járunk versenyekre, akik közül jó néhányan értek el az elmúlt években kiemelkedő eredményeket.

Részletesebb információk honlapunkon találhatók:

http://www.morpetofi.hu/eredmenyeink/

A jelenlegi körülmények között sok-sok levelezős, interaktív versenyen indulnak tanulóink. Ősszel kiemelkedően teljesített diákjaink:

– Kalmár László Megyei Matematikaverseny győztesei: Robits Anna, aki megyei 1.helyezést ért el;  és Traser Alexandra, aki megyei 2. helyezett lett.

– Gyuris Panna, Juhász Emma, Juhász Panna és Nagy Fruzsina 4.b osztályos tanulók, akik a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulóján 1. helyezést értek el, így képviselhették megyénket és iskolánkat az országos döntőn.

Emellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy az országosan elvégzett Oktatási Hivatal mérésen iskolánk diákjai sok-sok éve országos átlag felett teljesítenek. Ez egyértelmű és objektív fokmérője az iskolánkban folyó szakmai munkának.

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/orszmer2019/OKM2019_Infografika_1.pdf

Iskolánk adatai ezen a linken elérhetőek:

https://www.kir.hu/okmfit/getJelentes.aspx?tip=i&id=030041

 

                                                                    Nagy Pál

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*