/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay.com/
Talán ma is érdekesek lehetnek a Mór és környéke ipari és mezőgazdasági létesítményeinek 20. századi történetéről szóló régi híradások – mint például ez, 1983-ból:
„Cukrosabb lesz a szőlő
Újra felfedezett ősi módszerrel igyekeznek növelni a szőlő cukortartalmát, javítani a termés minőségét a Móri Állami Gazdaságban.
Az értékesebb minőségi borokat adó fajtáknál úgynevezett zöldválogatást alkalmaznak, azaz a fürtöket kiszabadítják a levelek takarásából, hogy több napfényt kapjanak.
A „napkúra” hatására növekszik a szemek cukortartalma, édesebb lesz a belőlük préselt must, zamatosabb, tüzesebb a bor.
A zöldválogatást a nyár végén kezdik meg, s alkalmazásával a szüretig jó néhány fokkal növelik a szemek cukortartalmát.
Fejér megye történelmi borvidékén már javában folyik a szüreti készülődés: rendbehozták a présházakat, s a hordók, tárolók felújítva, fertőtlenítve várják az új termést.
A borvidék legnagyobb szőlőtermesztő üzemében, a Móri Állami Gazdaságban várhatóan két hét múlva látnak munkához a szüretelők.”
Forrás:Library.hungaricana.hu/Kelet-Magyarország, 1983. szeptember (43. évfolyam, 206-231. szám) / 1983-09-07 / 211. szám
Írj Te először kommentet "„Cukrosabb lesz a szőlő” – Újra felfedezett ősi módszer a Móri Állami Gazdaságban…"