Ez is Móron történt: Szüreti havazás, fagyhalál a velegi úton

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Mór történetének egyes korszakaival több alkalommal foglalkoztunk. Ezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak…

“…1879.

Ahogy Móron szokás, a szüret október 15-én kezdődött, azonban csak ezen a napon tudták a termést betakarítani, ugyanis 16-án, 17- én és 18-án az összes szőlőt borította.

Ezek valódi téli napok voltak, csak 19-én kezdett a olvadni, délután már folytathatták a szüretet. 20-án azonban ismét félbe kellett szakítani a szüretet, ezúttal az erős eső miatt, aminek köszönhetően a teljesen elolvadt, így 21-én és 22- én már zavartalanul lehetett a szőlőkben dolgozni.

A fákat mindenhol nagy kár érte, mivel a levelek még nem hullottak le, ezért megmaradt rajtuk a hó, és letörte az ágakat. Néhány fiatal fa teljesen kárba veszett.

Sajnálatos módon a rossz idő két emberáldozatot is követelt. Két velegi lakos apa és fia akik Budán dolgoztak az ottani szüreten, október 16-áról 17-ére virradó éjszakán vasúttal utaztak Budáról Mórra.

Az éjjel, 2 óra felé elindultak a velegi úton hazafelé. Az erdőn szerencsésen átjutottak, de a velegi szántóföldek magasságában, valószínűleg bágyadtság miatt árokba estek, ahol a második napon megfagyva találták őket. A megkeresett kis pénzük még náluk volt…”

forrás:library.hungaricana.hu – Seidel Ignác: A csókakő-móri uradalom történéseinek és eseményeinek időrendi elbeszélése

Írj Te először kommentet "Ez is Móron történt: Szüreti havazás, fagyhalál a velegi úton"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*