Mór közelében: Kopaszhegy – vármaradvány, ahol középkori zsilipet is találtak..

Népszerű ajánlatok

(fotó:varbarat.hu)

Térségünk sok műemlékkel, látnivalóval rendelkezik, köztük több várral, várrommal, vármaradvánnyal. Egy körutazás keretében bemutatunk/bemutattunk néhányat, talán kedvet csinálunk alaposabb megismerésükhöz is. Most egy olyan következik, melynek már alig láthatóak maradványai:

” Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó határában, Kincsesbányától a Fehérvárcsurgói-víztároló gátjához vezető út mellett két középkori vár található.

A fehérvárcsurgói víztározó déli végét lezáró gát mellett a környezetéből 70 méterre kiemelkedő, 201 méter magas dolomitbércen található a rom.

A hegygerinc északi végén található a háromrészes erődítés.

A vár teljes hossza 125-130 méter, szélessége 10-20 méter között mozog.

Északon és keleten meredek hegyoldal nyugaton közel függőleges sziklafal határolja, csak délről, a hegygerincen lehet könnyen megközelíteni, itt lehetett egykor a vár bejárata.

A három részt árkok választják el egymástól.

A déli és a középső rész között a dolomitba vágott kettős egy 2 méter és egy 3 méter mély árok védi a központi területet.

A középső és az északi részt egy 4 méter mély árok választja el.

Északon és keleten 4-5 méter széles árok határolta, nyugaton a sziklafal megfelelő védelmet nyújtott, délen pedig a bejárat lehetett.

A vár pontos funkciója nem tisztázott.

1967-ben az új gát építése előtt Kralovánszky Alán vezette ásatás egy 90 méter hosszú, 30 méter széles, 10 méter magas földgátat és egy 70 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas öntött technikájú kőfalat határozott meg.

Megállapították, hogy a középkori Fehérvár vízellátását biztosította, és a zsilip védelmét a felette húzódó Kopaszhegyen látták el.

Régészeti feltárás nélkül nem tudjuk, hogy az erődítést a gát védelmére emelték-e, vagy egy már korábban meglévő erődítés kapott új funkciót, és azt sem, hogy mikor használták. “

forrás:varbarat.hu

(fotó:varbarat.hu)

Írj Te először kommentet "Mór közelében: Kopaszhegy – vármaradvány, ahol középkori zsilipet is találtak.."

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*