Tömegverekedés a Móri Borozóban – Egy korábbi történet

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció! – Fotó:Pixabay/

Mint az  alábbi, korabeli cikkből is kiderül, a móri bort (egyéb alkoholtartalmú italokkal egyetemben) csak mértékkel szabad fogyasztani. Az írás negatív szereplői sajnos nem így tettek. Addig “kortyolgatták” a móri borból készült fröccsöt, amíg kötekedőre itták magukat…

A történet 1975-ből való:

Ittasan garázdálkodtak…

Egy szabálysértési ügy tanulságai

Mind az öten harminc éven aluliak. Megbilincselt kézzel, lehajtott fejjel állnak az esztergomi városi rendőrkapitányság tanácstermében. Tanúkénti kihallgatásra szólítja őket Domavári István rendőr őrnagy. A terem zsúfolásig telt. A jelenlévők szinte valamennyien a vendéglátóipari szakmában dolgoznak. Üzletvezetők és helyettesek.

Feszült figyelemmel hallgatják a nyilvános szabálysértési tárgyalást, melyből az alábbi kép alakul ki:

Szombaton, 22-én, az esti órákban öt ittas ember jelent meg az esztergom-tábori (kertvárosi)   Móri borozóban. Az ugyancsak ebben a városrészben lévő Tengler-féle italboltból „tanácsolták” el őket, nagyfokú ittasságuk miatt.  L. József,   L. Ferenc,   L. Imre,   T. József, T. András azonban ahelyett, hogy hazatért volna, ebben a borozóban próbált „szerencsét”.

Sajnos, sikerrel. A már jócskán kapatos vendégek torkán egymás után csúszott le a móri borból készült fröccs. Még jobban leittasodtak, majd kötekedni kezdtek, s jóvoltukból kilenc óra után a borozó tömegverekedés színhelyévé vált. Röpültek a poharak és üvegek. Pofonok csattantak ártatlanok arcán.

Bicska és boxer is előkerült. A jelenlévőknek nem sikerült megfékezni a garázdálkodókat. A helyszínre érkező rendőrrel is szembeszegültek, csak később sikerült őket megfékezni és ártalmatlanná tenni.

A Komárom megyei ügyészség elrendelte mind az öt személy előzetes letartóztatását.

Ennyi a szombat este rövid krónikája. Ezen a tárgyaláson, amely a Móri borozó üzletvezetője ellen indított szabálysértési eljárás vége, a garázdák itt most tanúk.

H. Tibor üzletvezető és felesége nem túl nagy lelkesedéssel hallgatja a vallomásokat, melyekből kiderül, hogy tulajdonképpen ők is elősegítői voltak a duhajkodásnak. Tagadják ezt és egymásra rítják a felelősséget. Pedig csak ők ketten szolgálták  ki a már teljesen részeg garázdákat. Ők is felelősek a történtekért. Főleg, ha hozzátesszük azt, hogy személyesen ismerték az ittas vendégeket. Részlet az üzletvezető vallomásából: „Ismerem őket. gyakran járnak be az üzletbe, mindig ittasan… Most is ittasak voltak”.

Az öt garázda persze most csak az üzletvezetőt hibáztatja a történtekért. Ha nem kaptak volna italt — mondogatják.  És ha nem kértek volna?

Ötük közül négynek már volt baja a törvénnyel. Egyikük szembeszegült hivatalos személlyel is, évekkel ezelőtt. Egykedvűen adják elő a történteket. A megbánásnak még a jele sem látszik rajtuk. Semmire nem emlékeznek, vagy nem akarnák emlékezni. Nem érzik magukat felelősnek a történtekért. Csak az italt átkozzák, meg aki kiszolgálta őket.

H. Tibort és feleségét az esztergomi szabálysértési hatóság 3-3 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, amiért az ittas személyeket kiszolgálták.

A garázdákkal szemben a Megyei Főügyészség tovább folytatja a vizsgálatot és ők is megkapják megérdemelt büntetésüket.

Íme a történet. Kommentárként csupán annyit: a bűnözés, a garázda cselekmények indítéka legtöbb esetben az ital. Az ittasság, a lerészegedés csökkentéséhez nagyban hozzájárulhat a vendéglátóipari szakemberek lelkiismeretes munkája. Valamennyiünk érdekében…”


Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1975. február (28. évfolyam, 27-50. szám)  / 1975-02-27 / 49. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "Tömegverekedés a Móri Borozóban – Egy korábbi történet"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*