Élőben nézheti Krausz Ferenc és Karikó Katalin előadását

Népszerű ajánlatok

/A két Nobel-díjas magyar tudós 2023-ban Stockholmban – MTI fotó/Koszticsák Szilárd/

Online streamen keresztül követheti a nagyközönség Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Gérard Mourou előadásait június 17-én. A Nobel-díjas tudósok kutatómunkájuk legfőbb eredményeit mutatják be a CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling tudományos szimpóziumon.

A Krausz Ferenc által vezetett, budapesti központú Center for Molecular Fingerprinting (CMF) rendezvényén a Nobel-díjas fizikus bemutatja a CMF-ben zajló kutatásokat, amelyen keresztül az attoszekundumos fizika fontosságát és felhasználási területeit is ismerteti a hallgatósággal.

Az mRNS terápiás alkalmazása áll a második előadó, Karikó Katalin munkásságának középpontjában. A kutató 2023-ban kapta meg a legnagyobb tudományos elismerést az mRNS-alapú vakcinát megalapozó felfedezéseiért, amely lehetővé tette a COVID-19 elleni védőoltás létrehozását. A harmadik előadó, Gérard Mourou 2018-ban vehette át a fizikai Nobel-díjat a fázismodulált impulzuserősítés kidolgozásáért.

Az angol nyelvű előadásokat élőben követheti a nagyközönség az alábbi linken június 17-én, 10 óra 45 perctől:

CMF Summit 2024 – At the forefront of disease profiling – YouTube

A CMF-ről röviden:

A Krausz Ferenc által vezetett Center for Molecular Fingerprinting egy különböző tudományterületeket egyesítő nonprofit kutató központ, melynek célja az egészségügy jövőjének átformálása.

Az itt alkalmazott kutatási módszerek közé tartozik az infravörös molekuláris ujjlenyomat-vizsgálat. A kutatók ultrarövid lézerfénnyel világítják meg a vérplazmát, majd speciális lézertechnikával rögzítik a molekuláris rezgések által kibocsátott fényhullámokat, így megfigyelhetik és nyomon követhetik a legkisebb változásokat is a vér molekuláris összetételében.

Bővebben a kutatásról a CMF honlapján olvashat – tájékoztatott bennünket Szivák Bernadett a CMF PR and Communications Managere.

Írj Te először kommentet "Élőben nézheti Krausz Ferenc és Karikó Katalin előadását"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*