Miért kulcsfontosságú a fémek újrahasznosítása?

Népszerű ajánlatok

Rohanó világunkban egyre több fémhulladék keletkezik, amely többnyire végtelenszer, minőségromlás nélkül újrahasznosítható. A cikkben annak járunk utána, hogy ökológiai és gazdasági szempontból miért nélkülözhetetlen ez a folyamat.

Jelentős szerepe van

Az újrahasznosítás jogszabályok által meghatározott, amelyhez az ipari szereplőknek és a lakosságnak egyaránt alkalmazkodniuk kell. Napjainkban újrahasznosított alapanyagból állítják elő a felhasznált fémek több mint felét. Erre azért van feltétlenül szükség, mert az érclelőhelyek készletei végesek, és ennek hatására csökkennek az emberiség tartalékai, valamint emelkednek a kitermelési költségek. A folyamattal a természetben fellelhető nyersanyagok kiapadását lehet lassítani.

Amellett, hogy olcsóbb, mint a kitermelés, további előnye az újrahasznosító technológiának, hogy környezetkímélőbb is. Az újrahasznosításnak köszönhetően nemcsak a nyersanyaggal lehet spórolni, hanem lehetőség adódik az energiával való takarékoskodásra is. Így hozzá lehet járulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Továbbá segíteni lehet a körkörös gazdaság megteremtését, és csökkenthető a természetbe kikerülő hulladék mennyisége.

Gyűjtés és válogatás

A folyamat szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, amely egyaránt kiemelt feladata az ipari szereplőknek és a lakosságnak. A lakosság számára szelektív hulladékgyűjtők és hulladékgyűjtő szigetek állnak rendelkezésre. Az ipari szereplők esetében is fontos a jogszabályokkal harmonizáló gyűjtés és feldolgozás.

A gyűjtés mellett természetesen az is elengedhetetlen, hogy megfelelő hulladékhasznosító rendszer álljon rendelkezésre. A gyűjtőpontokról elszállításra kerül a gyűjtött hulladék, majd következik a válogatás. A különböző típusú fémek válogatása kézzel, illetve géppel történik. Természetesen gyorsabb és egyszerűbb mód az utóbbi alkalmazása.

A gépek szerepe

A válogatási folyamat olyan gépekkel támogatható, mint például a hidraulikus elektromágnes. Az üzemeltetéséhez nincs szükség külső generátorra, mivel hidraulikusan működik. Bármilyen kotrógépre egyszerűen felszerelhető. Pontos és hatékony munkavégzést biztosít az anyagok feldolgozása és szállítása terén.

Költséghatékony módszert nyújt a mágnesgenerátorral nem rendelkező hidraulikus gépek flottájának mágneses anyagemelő képességgel való felruházásához. Szóval egyszerűen mágnessel működő rakodógéppé lehet változtatni a markológépet. Több típus közül lehet választani a teherbírás, a csatlakozás és az emelőerő szempontjából.

Megtisztítás, aprítás, olvasztás

Amennyiben szükséges, a fémeket elválasztják a rajtuk fellelhető szigeteléstől, ez például hulladékkábelek esetében szükséges. A szétválogatást követően kerül sor a hulladékok megtisztítására, aprítására és kohóba szállítására. Az eljárás menete attól függ, hogy milyen típusú fémhulladékról van szó. Az olvasztóból a tömböket a gyártósorra szállítják, ahol különféle eljárásokkal készülnek termékek a másodnyersanyagból.

 

(X)

Írj Te először kommentet "Miért kulcsfontosságú a fémek újrahasznosítása?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*