Két elektromos tűz egy nap alatt

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció/

A lámpa gyulladt ki egy kincsesbányai házban, egy székesfehérvári lakásban pedig a konnektor gyulladt ki február 22-én.

Családi házban keletkezett tűz csütörtökön délelőtt Kincsesbányán. Egy mennyezeti lámpa gyulladt ki a gyerekszobában. Az épületben tartózkodó felnőtt a tüzet észlelve, a szobaajtót maga után becsapva kimenekült a gyermekkel a házból, és értesítette a tűzoltókat. A lánggal égő lámpát a székesfehérvári hivatásos tűzoltók egy porral oltóval fojtották el a füsttel telítődött szobában. A tűz nem terjedt át a többi helyiségre, köszönhetően annak is, hogy a tűz észlelése után a szoba ajtaját becsukták. Személyi sérülés nem történt.

Este Székesfehérváron, egy Lövölde utcai társasházi lakásban porszívózás közben a konnektor kigyulladt. A tűz nem terjedt tovább. A tűzoltók a lambéria falburkolatot és a kötődobozt megbontották, amelyben a vezetékek megégtek, megolvadtak, további izzó részeket nem tapasztaltak. Személyi sérülés nem történt.

A lakástüzek egyik leggyakoribb oka elektromos problémára vezethető vissza. Az ilyen meghibásodásból adódó tűzesetek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Azokat a berendezéseket, amelyeket nem használunk folyamatosan, húzzuk ki a konnektorból (pl. vízforraló, töltők). Ha tudjuk, hogy régi az elektromos rendszere a lakásunknak, akkor ellenőriztessük villanyszerelővel.

Hasznos és életmentő lehet, ha van otthonunkban füstérzékelő, amely tűz esetén idejekorán, a tűz kezdeti fázisában, hangos sípolással figyelmeztet akkor, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A kezdeti tüzek oltásához javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket tartani – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Írj Te először kommentet "Két elektromos tűz egy nap alatt"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*