Ezúttal emlékérmet készített Nagy Benedek móri szobrászművész (+Képek)

Népszerű ajánlatok

/Középen Nagy Benedek. A kép forrása: OKK Fehérvár – Fotó: Simon Erika/

A székesfehérvári Városházán köszöntötték pénteken annak a széleskörű összefogásnak a részeseit, melynek köszönhetően közadakozásból felavathatták II. Rákóczi Ferenc emlékművét tavalyelőtt ősszel Székesfehérváron, a Rákóczi utcában. Egy most aláírt szerződés értelmében a szobor immár a város tulajdonát képezi. Az ünnepségen érmek átadására is sor került a köszönetnyilvánítás jeleként.

A Rákóczi-szobor ötlete a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnökétől származik, dr. Póczos Géza mintegy tíz évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy közadakozásból állítsanak emlékművet II. Rákóczi Ferencnek Székesfehérváron. Végül Illyés Endre elnökhelyettes anyagi támogatásával Nagy Benedek szobrászművész 2019-ben elkészítette a szobor makettjét. Ezután ajánlotta fel együttműködését dr. Görög István ezredes és dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének két vezetője, majd a kezdeményezés mellé állt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója. Végül mintegy százan kapcsolódtak a közadakozáshoz, melynek köszönhetően 2022. október 1-jén felavatták a közel négyméter magas szobrot a Rákóczi utcában kialakított új, köztéri ligetben.

A Béri Balogh Ádám Baráti Kör Nagy Benedek szobrászművésszel emlékérmet készíttetett, II. Rákóczi Ferenc portréjával díszítve. Ezen elismerést nyújtották át az ünnepségen azoknak a személyeknek, szervezeteknek és cégeknek, akik, illetve amelyek aktívan részt vettek a szobor megvalósításában, valamint adományaikkal a legnagyobb mértékben támogatták a kezdeményezést.

Forrás: OKK Fehérvár

Nagy Benedek szobrászművész Móron él – a szerk.

Képek forrása: OKK Fehérvár – Fotó: Simon Erika

A cikkben említett II. Rákóczi Ferenc  szobor avatásáról itt írtunk:

Nagy Benedek móri szobrász alkotását avatják Székesfehérváron

Írj Te először kommentet "Ezúttal emlékérmet készített Nagy Benedek móri szobrászművész (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*