Nagy Benedek móri szobrász alkotását avatják Székesfehérváron

Népszerű ajánlatok

/Fotó: OKK Fehérvár/

Már a helyén áll a Vereckei-hágón át, lován érkező Rákóczi fejedelmet ábrázoló szobor, amely civil kezdeményezésre, közadakozásból készült el. Nagy Benedek szobrászművész alkotását ünnepélyes keretek között avatják fel október 1-jén, szombaton 10.30 órakor a Rákóczi utca 20-26. előtt kialakított új parkban. 

II. Rákóczi Ferenc jelmondata, a Cum Deo pro patria et libertate!  olvasható azon az új köztéri szobron, amely a fejedelmet ábrázolja, amint lovával beléptet a Vereckei-hágón. Az alkotást csütörtökön állították a helyére, a Rákóczi utcában kialakított új, köztéri ligetben. A szobor felállításánál jelen voltak a kezdeményező Béri Balogh Ádám Baráti Kör tagjai: Póczos Géza elnök és Illyés Endre elnökhelyettes. Mint megtudtuk, a Rákóczi-emlékév adta az ötletet, hogy Székesfehérváron is legyen emlékműve a fejedelemnek. Ennek érdekében a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel összefogva közadakozást indítottak. Székesfehérvár Önkormányzata és a város vezető cégei mellett mintegy százan csatlakoztak a felhíváshoz, és támogatták a megvalósítást.

Nagy Benedek szobrászművésztől megtudtuk, a lován a Vereckei-hágón át beléptető Rákóczi fejdelemet mintázó bronzszobornak fehérvárcsurgói felső pannon kvarchomokkő adja az alapját, jeleníti meg a Kárpátokat. A négytonna tömegű, közel négyméter magas alkotást több mint két óra alatt állították a helyére. Ezt követően erősítette fel a szobor hátára a támogatók névsorát tartalmazó táblát az alkotó. A szobor környéke is megújult, a kis ligetben hangulatos sétányon közelíthető meg több irányból az alkotás, amely előtt új pihenőpadokat is elhelyeztek.

A II. Rákóczi Ferenc vitézlő fejedelem emlékezetére állított emlékmű ünnepélyes avatására október 1-jén, szombaton 10.30 órakor kerül sor. Az emlékművet Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője avatja fel. Ünnepi köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Az ünnepi eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt a Rákóczi utca 20-26. szám alatti társasház Rákóczi utca felőli oldalán található parkba.

Forrás és fotók: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Nagy Benedek móri szobrász alkotását avatják Székesfehérváron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*