Bodajki Virtuózok

Népszerű ajánlatok

/Fotó: OKK Fehérvár/

A Virtuózok V4+ műsorból megismert tehetséges fiatalokkal, Balogh Ádámmal és Balogh Mátéval, zongoratanárukkal, Németh Pálnéval, valamint a gyerekeket kísérő édesapával és nagypapával találkozott szerdán Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András a Városházán fogadta az ifjú zongoristákat és gratulált az eddig elért szép eredményekhez.

Balogh Ádám 6, Balogh Máté 4,5 éves volt, amikor elkezdtek zongorázni szüleik bíztatására. Ma mindketten a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában Németh Pálné zongoratanárnő diákjaiként tanulják a klasszikus zenei műveket és fejlesztik tudásukat. Tehetségük hamar megcsillant, és a testvérpár közösen és egyénileg is számos országos és nemzetközi versenyen vett részt az elmúlt öt évben. Tavaly a szerbiai Moments Musicaux Nemzetközi Zongoraverseny I. helyezését nyerték el, 2022-ben Brnoban a Mozart Nemzetközi Zongoraverseny II. helyezettjei voltak. Ádám az itthoni Országos Zongoraverseny, valamint testvérével együtt a X. Farkas Ferenc Országos Zongoraverseny 1. helyezettjei. 2021-ben szintén ezen a zongoraversenyen lettek elsők. A II. Orbán György Nemzetközi Zongoraversenyen Ádám II., Máté I. helyezett lett. Tavaly ősszel Ádám felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe. Szólistaként játszottak a Budapesti Vonósok és a Szent István Filharmonikusok koncertjén. Testvérük, a 13 éves Péter klarinétozik.

A Virtuózok V4+ magyar elődöntő legfiatalabb versenyzői voltak, akik már az első fordulóban komoly szakmai elismerésben részesültek: Ádám az elődöntőben megkapta az “Aranyhegedű-díjat”, és továbbjutott a V4+ nemzetközi döntőbe, ahol szintén káprázatosan szerepelt, míg Máté Miklósa Erika és Keller András zsűritagok különdíját nyerte el. Az idei Cziffra György Fesztiválon a szakmai zsűri a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Talentum díjat megosztva ítélte oda a tehetséges zongorista testvérpárnak.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és Lehrner Zsolt alpolgármester szerdán a Városházán fogadta a tehetséges fiatalokat, zongoratanárukat, Németh Pálnét, valamint a gyerekeket elkísérő édesapát és nagypapát. Bár a család Bodajkon él, mindennapjaik Székesfehérvárhoz kötik őket, a zeneiskola mellett Ádám a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, míg Máté a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákja, derült ki a beszélgetésből. A fiúk meséltek a Virtuózok felvételei során szerzett tapasztalataikról, hogy hogyan szoktak hozzá az állandóan mozgásban lévő kamerákhoz, milyen barátságokat kötöttek a zenésztársakkal, és ismeretségeket az általuk is jól ismert és elismert művészekkel.

Mint mondták, a nemzetközi versenyt követően számos felkérésnek tettek eleget. Azóta már több mint 10 koncerten játszottak. A székesfehérvári közönség is több helyszínen és eseményen is találkozhatott már a zongoristákkal, akik szívesen közreműködtek kiállításmegnyitókon, városi eseményeken. Legutóbb a Vörösmarty Színház színpadán láthattuk őket, amikor az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és Boros Misi zongoraművésszel léptek fel a Farkas Ferenc bérletsorozat keretében.

Életüket nem mindennapi családként élik. A versenyek mellett számos felkérésnek tesznek eleget, és mindeközben élik az általános iskolás diákok életét: tanulnak, rollereznek, fociznak, játszanak és persze zongoráznak, napi két és fél órát gyakorolnak. A következő időszakban is sok fellépés vár rájuk: március 14-én Budapesten az ünnepi díjátadón zenélnek, majd március 20-án itthon, a Hermann Zeneiskola 110 éves fennállását ünneplő gálahangversenyen hallhatjuk őket. Március 21-én nemzetközi versenyen mérettetnek meg Topolyán, majd március 23-án a Felfedezettjeink 2024 díjátadóján lépnek színpadra. Az idei év kiemelkedő eseménye lesz a május 23-i koncert, amelyet a MÜPA-ban rendeznek meg. A Mesterek és tanítványok – a Virtuózok virtuózai Plácido Domingóval gálakoncerten Balázs János zongoraművész játszik együtt Balogh Ádámmal és Mátéval.

Forrás: OKK Fehérvár

Fotó: OKK Fehérvár

 

Korábban itt írtunk róluk:

Ifjú Virtuózok

Írj Te először kommentet "Bodajki Virtuózok"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*