Kezdődik a Királyok a Belvárosban programsorozat Székesfehérváron

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

A júliusi hétvégéken idén is megjelennek az óriásbábok Székesfehérvár Belvárosában. A középkort idéző szombat délutánok már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak. Az augusztus 5-ig tartó sorozatban a királyi fenségeket régizenészek és hagyományőrző csapatok kísérik. Az első alkalommal, július 8-án, szombaton 17 órától Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Szent István király vonul végig a Fő utcán. A program 18 órától a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Sára és a Casablanca Club kiskoncertjével zárul.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a Székesfehérvári Királyi Napokat megelőző szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival, akik hétvégente kisebb csoportokban vonulnak fel és mutatkoznak be az érdeklődők előtt. Idén először július 8-án lesz erre lehetőség, az „uralkodók” 17 órától „fogadják” az alattvalókat a Belvárosban: ezúttal Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Szent István király tart „audienciát”.

Az óriásbábokat a Fő utcán a Fejér Baranta HSE tagjai kísérik végig, akik a Városház téren bemutatót is tartanak. A 2005-ben alakult egyesület célja, hogy kutassa, gyakorolja, bemutassa és oktassa a magyar nép évszázadokon át ismert és alkalmazott fegyveres és puszta kezes küzdelmi formáit. A botokkal vívott párbajok vagy a karikás ostorral végzett látványos gyakorlatok minden alkalommal nagy sikert aratnak a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal. Az óriásbábokat a kikiáltó, Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben Sára és a Casablanca Club műsorát élvezheti a közönség: a Vörösmarty Színház színművésze, Váradi Eszter Sára és zenésztársai többek között Nat King Cole, Ella Fitzgerald és Edith Piaf dalait adják elő, de jól ismert operettslágereket is élvezhet majd a hallgatóság a Zenepavilonnál.

 

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Kezdődik a Királyok a Belvárosban programsorozat Székesfehérváron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*