Kutyatartás és ápolás télen – Dr. Krausz Dóra állatorvos tanácsai

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Dr. Krausz Dóra saját archívumából/

Sok embernek van kutyája Móron is. Ki lakásban, más szabadban tartja négylábú kedvencét.  Mivel beköszöntött a tél, az évszakkal kapcsolatos tartásukról  kérdeztem  Dr. Krausz Dóra állatorvost, aki – hivatásán túl – tenyésztőként is hasznos tanácsokkal szolgálhat olvasóinknak:

Mi mindenre kell ilyenkor leginkább odafigyelniük, akik a meleg lakásban tartják (és csak sétálni viszik ki) négylábú társaikat, illetve azoknak, akik az udvarban?

Bent tartott kutyák esetében a séta során azonnal aktív mozgást kezdenek el, ezért – aki nem extrém rövid szőrzettel bír – nincs szükség különösebb öltöztetésre. Rövidszőrű kedvenceink esetén viszont célszerű évszakhoz megfelelő védőruhát rájuk húzni. Mind a hideg, mind az eső ellen. (Ez a lakás tisztaságát is segít megőrizni 😊).

Bár sózni már tilos az utakat, elvétve mégis találkozhatunk sózott utakkal. Séta után egy gyors mancs-mosással, szárítással meg tudjuk előzni a mancs kirepedését, sérülését.  Kimelegedve figyeljünk, ne kezdjenek el a kinti pocsolyákból, hóból inni, esetlegesen jégdarabokat ropogtatni, könnyen lehet egy torokgyulladás a következménye a kinti játéknak.

Kinti kutyáknál biztosítsunk mindig fajtájukhoz/szőrzetükhöz való alvóhelyet. Megfelelően szigetelt kutyaház, szélvédett helyen, ahova komfortosan vonul be, alul száraz aljzattal (száraz széna vagy vetbed ideális lehet). Rövidebb szőrű kutyáknál fűtött ház biztosítása.

-Más táplálásra van szükségük télen kedvenceinknek? 

Lakásban, temperált hőmérsékleten tartott kutyáink energiaigénye azonos a nyári időszakkal. Kint tartott kutyáknál viszont akár két-háromszoros energiaigény is jelentkezik. Függ a tartási helytől, életkortól, egészségi állapottól, szőrzettől. Rövidebb szőrű kutyáink sokszorosát fordítják didergéssel testük melegítésére, mint normál esetben. Fontos a jó minőségű, megfelelő vitaminellátottságú étrend, koruknak megfelelő összetétellel.

Télen kiemelten fontos, hogy ne hagyjunk kint ételt az etetési idő 10-15 percén túl. Megfagy, és hiába van kutyánk előtt, mégse tudja megenni. Etessünk inkább napi kétszer, magasabb víztartalommal ellátva, így a vízpótlást is tudjuk egyből biztosítani. Napi többször cseréljük le az ivóvizet, jusson hozzá mindig frisshez kedvencünk. (A befagyott edény miatt télen is ki tudnak száradni!)

Idült betegségeket, ízületi gyulladásokat a hideg idő fel tud erősíteni, ebben az időszakban mindenképp javasolt ízületvédők adása már az idősödő korosztálynak.

-A szabadban tartott kutyák, macskák esetében milyen – az évszakra jellemző – jelek utalhatnak arra, hogy orvoshoz kell fordulni az állatokkal?

A betegségnek, diszkomfortnak télen sincsenek más tünetei: ha kedvencünk levert, bágyadt, ételt nem fogadja el, elbújik, az felveti betegség gyanúját. Érdemes felkeresni a kezelőorvost ennek kivizsgálására.

 

                                                  Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Kutyatartás és ápolás télen – Dr. Krausz Dóra állatorvos tanácsai"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*