Krausz Ferenc megtartotta Nobel-előadását a Stockholmi Egyetemen

Népszerű ajánlatok

/A móri származású Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadást tart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án. A díjátadó ünnepséget december 10-én rendezik a svéd fővárosban  MTI fotó/Koszticsák Szilárd/

A Magyar Távirati Iroda ma kora délutáni közleménye:

Megtartotta Nobel-előadását pénteken a Stockholmi Egyetemen Krausz Ferenc fizikus, aki két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva veheti át az idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

    Mint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia képviselője a díjazott tudósok kutatásainak jelentőségét hangsúlyozva bevezetőjében elmondta: “új eszközöket adtak az emberiségnek az elektronok világának felfedezésére az atomokban és molekulákban”.

    Az elektronok világában a változások rendkívül rövid idő, néhány tized attoszekundum (a másodperc milliárdod részének milliárdod része) alatt zajlanak le. A díjazottak kísérleteik során olyan ultrarövid, attoszekundumos fényimpulzusokat hoztak létre, amelyek felhasználhatók az atomokon és molekulákon belüli folyamatok mérésére.

    A díjazottak közül elsőként Anne L’Huillier tartotta meg előadását Az attoszekundumos impulzusokhoz vezető út címmel, s ezt Pierre Agostini előadása követte Az attoszekundumos impulzussorozat keletkezése címmel.

    A harmadikként a pódiumra lépő Krausz Ferenc elsőként a Svéd Tudományos Akadémiának mondott köszönetet Nobel-díjáért, majd családját, magyarországi tanárait, osztrák és német kollégáit, valamint a világ tudományos közösségét is köszöntötte.

    Az Attoszekundumos fizika: a szubatomi mozgások feltárása című előadásában felidézte, hogy tudományos munkásságát az vezette, hogy megértse az elektronok attoszekundumos mozgását. Beszámolt az áttörő eredményről, amelyet kutatócsoportjával 2001-ben sikerült elérniük, amikor a világon elsőként hoztak létre attoszekundumos fényimpulzusokat.

    Az előadásban visszatekintett a nagy felfedezésekre, amelyekre tudományos munkájában támaszkodott, felsorolta a tudósokat – köztük bécsi egyetemi professzorát, Arnold Schmidtet -, akik a legnagyobb hatással voltak rá, majd részletesen felidézte az elmúlt két évtizedben végzett kutatásainak állomásait. Végül arról is beszámolt, hogy eredményeiket hogyan lehet felhasználni az orvosi diagnosztikában, egyebek mellett a rákszűrések hatékonyabbá tételében, amellyel kapcsolatban kitért a magyarországi kutatásokra is.

    Nagy érdeklődéssel kísért előadását azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet az Ukrajnában zajló háborúban érintett gyermekek helyzetére. “Mint minden gyerek a világon, ők is megérdemlik az esélyt” – hangsúlyozta Krausz Ferenc, aki létrehozott egy egyesületet is az ukrajnai gyerekek támogatására.

-MTI-

Írj Te először kommentet "Krausz Ferenc megtartotta Nobel-előadását a Stockholmi Egyetemen"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*