Ezt ajándékozza Krausz Ferenc a Nobel-díj Múzeumnak

Népszerű ajánlatok

/A képen balról Karikó Katalin pipettája, középen fotó Krausz Ferenc felajánlásáról, a kutatásában jelentős szerepet betöltő berendezésről. Krausz Ferenc annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. A berendezést később küldik el a múzeumnak. – MTI fotó: Koszticsák Szilárd/

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

    Ulf Larsson kurátor az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítójának elmondta, hogy Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje – kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak.

    A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve – emelte ki a kurátor, hozzátéve, hogy nagyon örültek az ajándéknak.

    Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak.

    Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség – tette hozzá Ulf Larsson.

    Arra a kérdésre, hogy melyik a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, kiemelte Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándékát. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

    Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

-MTI-

Ismeretes, hogy Krausz Ferenc móri származású, családja jelenleg is itt él – a szerk.

 

Írj Te először kommentet "Ezt ajándékozza Krausz Ferenc a Nobel-díj Múzeumnak"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*