“Helyi kulturális értékek, hagyományőrzés…” – Lezárult a móri projekt

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció, a Szent György heti Vigasságokról – Fotó: Nagy Pál/

Fenesi András, a Mór Városi Önkormányzat kommunikációs referense az alábbiakról tájékoztatott bennünket:

Mór Városi Önkormányzat sikeresen pályázott, hogy megvalósítsa a „Helyi kulturális értékekhez, hagyományőrzés felelevenítéséhez, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó programok, rendezvények megrendezése Móron” TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01705– című projektjét, melyre 100 %-os támogatási arányt megítélő döntés született, a város 35,43 millió Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósíthatta meg közösségfejlesztő programsorozatát 2022-2023 években.

Sikeresen zárult 2023. november 30-án a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01705 azonosító számú „Helyi kulturális értékekhez, hagyományőrzés felelevenítéséhez, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó programok, rendezvények megrendezése Móron” című projekt, mely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Nemzetiségi hagyományok, a helyi kulturális értékek bemutatása, az egészséges életmód népszerűsítése került fókuszba a projekt keretében 35 432 583 Forintos támogatásból.

Fogyatékkal élők napja, bányásznap és Márton-nap, fúvószenei koncertsorozat és az ügyességi sportágakat is népszerűsítő rendezvények sorozatát valósíthatta meg Mór Városi Önkormányzat az elmúlt két év (2022, 2023) során. A 100 százalékos támogatásból megvalósult projektben a helyi kulturális értékek ápolását, a hagyományőrzés felelevenítését, valamint az egészséges életmód népszerűsítését szolgálták a programok.

A Fogyatékkal élők napján a más képességekkel rendelkező diákokat nevelő-oktató intézmények, felnőtteket fejlesztő és ellátó nappali intézmények és civil szervezetek tagjai léptek színpadra, hogy bemutassák énekes, hangszeres, táncos tudásukat, mindennapjaikat.

Az eseményeken a móri civil szervezetek és oktatási intézmények képviselői mellett a város apraja-nagyja részt vett erősítve ezzel a város közösségi erejét is.

Mór újkori történetének meghatározója a környékbeli bányák indulása volt. A város lakossága több mint hét évtizede ünnepnappal, megemlékezésekkel tiszteleg a legnehezebb fizikai munkát végző bányászok, vasasok emléke előtt.

Szent Márton legendája, a Márton-naphoz kapcsolódó szokások felelevenítését szolgálta az a programsorozat, amelyben lampionos felvonulás, táncház, bál, gyerekeknek szóló kézműves foglakozások és a gasztronómiát is népszerűsítő programok szerepeltek.

Az ünnepekhez kapcsolódva szervezte meg a Móri Ifjúsági Fúvószenekar a fúvós zenei koncertsorozatát, amely a hagyományos fúvószene népszerűsítse mellett a kulturális sokszínűséget is szolgálta.

Az egészséges életmódot aktivitással, ügyességi bemutatókkal népszerűsítette a város. A családok, intézmények visszajelzései, a résztvevők száma is igazolja, hogy az egymást követő események erősítették a lokálpatrióta szellemiséget, hozzájárultak az aktív közösség megteremtéséhez.

A közösségi terek fizikai rehabilitációjával, fejlesztésével a környezetminőség javításával nőtt a település vonzereje. Az események megvalósításában számos partnerintézmény, civil szervezet fogott össze – fejeződik be a közlemény.

Írj Te először kommentet "“Helyi kulturális értékek, hagyományőrzés…” – Lezárult a móri projekt"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*