Folytatódott a Márton-napi hagyomány (+Képek)

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Hrubos Zsolt/

Idén is  folytatták a hagyományt Móri Borbarát Hölgyek:  Márton napján, szombaton délelőtt 11 óra 11 perckor átvették a pincekulcsot Molnár Józseftől, a Márton Pince tulajdonosától. Ezzel vette kezdetét az asszonyfarsang – tartja a néphagyomány.

A kulccsal képletesen minden pince kulcsát átvették. A Márton naptól Advent kezdetéig tartó időszak a kisfarsang, amikor még mulatozhattak az emberek.

Elődeink ilyenkor a termések betakarítását, hosszú munkájuk gyümölcsét ünnepelték. Ekkor már az újborok is ihatók voltak, a libák pedig meghízva várták sorsuk beteljesedését. Annak idején a pincekulcs jobbára a férfiak zsebében volt, a nők nemigen járhattak le oda. Kisfarsang idején viszont ezt is megtehették.

A móri borbarát hölgyek egyik vállalt feladata a hagyományok ápolása. Ezt ez az esemény is tanúsítja.

Saját készítésű finomságokat (sült gesztenye, lángos, szendvicsek, sütemények) fogyasztottak Molnár József kitűnő borai mellé.

A program ekkor még nem ért véget a hölgyek számára, este ugyanis a Paulus Verandán fogyasztották el libavacsorájukat – tudtam meg Bäcker Zsuzsannától, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnökétől.

                                                           Nagy Pál

A borbarát hölgyek és vendégeik a Márton Pince előtt – Fotó: Hrubos Zsolt

 

A képen Molnár József, Négele Dóra móri borkirálynő, Szakasits Lili Regina udvarhölgy és Wittner Réka, idén leköszönt borkirálynő

 

Fotók: móri borbarát hölgyek

Írj Te először kommentet "Folytatódott a Márton-napi hagyomány (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*