Nagy Benedek művét avatták Székesfehérváron (Képekkel)

Népszerű ajánlatok

2022. januárjában Díszközgyűléssel nyitotta meg az Aranybulla Emlékévet Székesfehérvár, most  szombaton pedig II. András magyar király tiszteletére emléktáblát avattak a Nemzeti Emlékhelyen, mely a záróeseménye volt az emlékév programsorozatának.

Az Aranybulla emlékév záróeseményén avatták fel Nagy Benedek alkotását, II. András király emlékére készült emléktáblát (Nagy Benedek Móron élő szobrászművész – a szerk.) a Nemzeti Emlékhely királygalériájában.

A Szent István Király Múzeum még az 1990-es évek közepén határozta el a királygaléria létrehozását a Nemzeti Emlékhelyen. Elsőként Szent Istvánnak – a Képes Krónika ábrázolása alapján Kodolányi László által készített – domborműve került fel a Nemzeti Emlékhely falára, majd 1997-ben Szent Imre herceg temetését, 1998-ban Könyves Kálmán királyt, 1999-ben III. Béla királyt, 2000-ben Mátyás királyt, 2003-ban Károly Róbert királyt, 2009-ben pedig IV. Béla király domborművét helyezték el a Nemzeti Emlékhelyen. A Balogh Mihály ötvösművész által készített Szent Istvánt és Imre herceget, valamint a később szintén szenté avatott László királyt ábrázoló dombormű pedig 2014-ben került elhelyezésre. A Nagy Lajos királyt ábrázoló vörösréz domborművet, Bódás Tamás ötvösművész alkotását, 2016-ban avatták fel.

Székesfehérvár az egész évet átfogó programsorozattal fejezte ki tiszteletét a város történelmi és közjogi szerepét elismerő egykori esemény emlékére.

Az eseményen ott volt Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Dr. Simon László főispán, Spányi Antal megyéspüspök, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Törő Gábor országgyűlési képviselő is.

Forrás: OKK Fehérvár

/Fotók: OKK Fehérvár/

Írj Te először kommentet "Nagy Benedek művét avatták Székesfehérváron (Képekkel)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*