Három nap középkor: Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

Kalandokkal teli, izgalmas időutazás a középkorba – ezt ígéri a Koronázási Ünnepi Játékok három napja. Audienciát tart a királyi óriásbáb-család, lovagok bajvívnak, zenészek muzsikálnak, mesterek szorgoskodnak az utcán, a középkori piacon kofák és korhelyek hangoskodnak, boszik és jósok csalogatnak jövőbe látni, esténként tűzzsonglőrök varázsolnak fényt az éjszakába.

A Székesfehérvári Királyi Napokon minden évben ezreket vonz a Koronázási Ünnepi Játékok középkort idéző három napja, amikor hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják, szórakoztatják a látogatókat: augusztus 18–20. között a Belvárosban és a Zichy ligetben mindenki talál magának kedvére való programot.

Az óriáskirályok mindhárom napon az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”, az érdeklődők közelebbi ismeretséget is köthetnek velük, ha kipróbálják az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című játékot: családoknak kiváló szórakozás lehet. A Varkocs-szobornál és a téren kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek a gyerekek, a színpadon Paár Julcsi, Mihályi Réka, Kovácsovics Fruzsina, a Bordó Sárkány zenekar, Fabók Mancsi bábszínháza és a Netz-es Gyerekek produkció szórakoztatja a közönséget.

Idén újra lesz középkori piac a Városház téren, ahol a Szabad Színház tagjai szólítják meg az arra járókat: életképek, interaktív játékok, kocsmai tivornya, csapszék pódium, egész napos nyüzsgés várja itt a vendégeket. Ugyancsak a Városház téren viszi el a reneszánsz korba, Beatrix udvarába a látogatókat a Mare Temporis csapata: szépségápolás, zene és tánc, játékok, gasztronómia szerepel a kínálatban. A Szent János közben boszik és jósok csalogatnak a jövőbe látni, a Fő utcán középkori mesterek avatnak be mesterségük titkaiba, például az érmeverést, kosárfonást, de a kalligráfiát is kipróbálhatják az érdeklődők. A hagyományőrző csapatok a Zichy ligetben mutatják meg, milyen is lehetett a középkori harcászat, idén először azt is megtudhatjuk majd az ispotályban, hogyan és mivel gyógyították a sérüléseket. A régizene együttesek itt és a Belváros több helyszínén is muzsikálnak a három nap alatt.

A történelmi kisfesztivál egyik leginkább várt eseménye a Fehérvári királyok menete, amely vasárnap fél ötkor indul a Koronás parktól a Fő utcán át a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínére. Az óriásbábokat hagyományőrző csapatok, régizenészek és az eseménysorozat önkéntesei kísérik, akik erre az alkalomra középkori viseletet öltenek.

Az idei év újdonsága a Szent István Torna: a középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság két napján, augusztus 19-én, szombaton 10 órától és 20-án, vasárnap 9 órától két fegyvernemben – hosszúkard, kard és pajzs – méri össze tudását a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője. A párbajok után mindkét napon bajnokot is ünnepelhet a Városház tér közönsége. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket és megnézhetik a vérteket. A bajvívást a Harang-emlékmű közelében felállított lelátóról követhetik figyelemmel a nézők, akik középkori divatbemutatón is részt vehetnek, esténként pedig tűzzsonglőr produkciókat láthatnak.

Augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkcióban az ingyenes programra regisztrált nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási Szertartásjátékoknak: Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A helyszín ugyancsak a történelmet idézi: a Csúcsos-hegy Aranybulla-emlékművének varázslatos környezete.

-MTI-

Írj Te először kommentet "Három nap középkor: Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*