Az USA-ban folytatná – Riport Gombás Péterrel és Gombás Szabolccsal

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Gombás Szabolcs saját archívumából/

Két éve írtam először egy tehetséges fiatal móri sportolóról.  Gombás Péter teniszezőről van szó, aki – bár még utánpótlás korú -, már a felnőtt magyar ranglistán is szépen araszol felfelé. Erről a felnőtt országos bajnokság kapcsán idén októberben olvashattak.  Őt és édesapját, Gombás Szabolcsot ( Radnóti Általános Iskolában tanít) kerestem meg kérdéseimmel:

-Fia hogy került kapcsolatba a sportággal?

Szabolcs: Sportos család vagyunk, mert a feleségem és én is testnevelő tanárok vagyunk. Ezért természetes volt nálunk, hogy sportolni kell. Peti óvodás korában sok mindenbe belekóstolt. Úszás, tollaslabda, foci. Én amatőr teniszező vagyok, és sokszor látott teniszezni. Egyszer megkérdezte, vele mikor fogok? Én meg mondtam, hogy holnap. Kimentünk és elkezdődött. Ezt követően elvégeztem a TF-en a teniszedző tanfolyamot, és B-licenszet is szereztem, hogy tudjam edzeni.

-Hol, mikor kezdett teniszezni?

Péter: Móri teniszpályán 2008-ban (5 évesen) apukám adott ütőt először a kezembe. Vele kezdtem el edzeni, és egyre jobban kezdtem beleszeretni a sportágba.

-Mikor kezdett  komolyabban, versenyszerűen sportolni? Jelenlegi egyesülete?

Péter: Már 5 évesen elindultam az első versenyemen. Ez úgynevezett piros pályás versenyen volt, ami kisebb az eredeti pályánál és nagyobb labdával játszák. A székesfehérvári Kiskút Tenisz Klubban teniszezek jelenleg.

-A tenisz elég költséges sportág a családoknak, erről már többen is nyilatkoztak. Ráadásul eleinte a  szülőknek sok idejét veszi igénybe a csemete kísérése. Önök hogy oldották/oldják meg ezt?

Szabolcs: Először a móri teniszpályákon edzettünk, majd a kisbéri pályákra mentünk át, ahol éves bérlettel jóval kevesebbet kellett fizetni, mintha óradíjban béreltem volna itt Móron a pályát. Mivel az edző én voltam, így az edzői költséget is megspóroltuk. De így is sok millió forintot vitt el a versenyeztetés, a felszerelés, meg a téli pályabérlés. Ezt úgy sikerült kigazdálkodni, hogy én sok plusz munkát vállaltam, illetve magunkon spóroltunk. Amikor Peti válogatott lett, a téli edzések egy része már Budapesten volt, ahol fizetni nem kellett, de az odautazás így is sok időt és pénzt emésztett fel.

-Vannak teniszezők, akik egyéniben, mások párosban érnek el nagyobb sikereket. Ön melyiket szereti jobban?

Péter: Legnagyobb sikeremet párosban értem el, hiszen a felnőtt Magyar Bajnokságon 3. lettem. De nem tudnék választani, mert mind a kettő közel áll a szívemhez.

Milyen rendszerességgel jár edzésre Székesfehérvárra, illetve évente kb. hány versenyen vesz részt?

Péter: Minden nap járok edzésre, és havonta egy-két versenyre.

Mit tart fia eddigi legnagyobb sportsikerének?

Szabolcs: Eredményesség szempontjából az idei felnőtt OB-n szerzett páros bronzérem a legértékesebb. Játék szempontjából egy F-16-os I. kategóriás verseny, ahol a korosztálya egyik legjobb játékosát, Boros Attilát verte meg az elődöntőben. A másik most nyáron volt egy OB I-es csapatbajnoksági fordulón, amikor a felnőtt mezőny egyik legjobb játékosát, Zeljenka Martint múlta felül döntő szettes, három órás meccsen.

-Idén érettségizik a Móri Táncsics Gimnáziumban.  Hol, milyen szakon szeretne továbbtanulni?

Péter: Érettségi után az USA-ban szeretném folytatni a tanulmányaimat sport ösztöndíjjal.

-Hol képzeli el sportpályafutását  5, illetve 10 év múlva?

Péter: Szeretnék még akkor is versenyszerűen teniszezni, és elhelyezkedni azzal a végzettséggel, amit Amerikában szerzek. Sok teniszezőből lesz edző a pályafutását követően. Ez is a tervek között van.

 

                                                          Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Az USA-ban folytatná – Riport Gombás Péterrel és Gombás Szabolccsal"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*