Ezeket mondta Krausz Ferenc tegnap Budapesten a kutatásairól

Népszerű ajánlatok

/A képen Krausz Ferenc a budapesti sajtótájékoztatón 2022. február 14-én – MTI fotó/Kovács Attila/

Öt nappal ezelőtt írtuk, hogy Krausz Ferenc móri származású, Németországban élő, dolgozó tudós kapta a fizikai WOLF-díjat. Tegnap  Palkovics Ferenc innovációs és technológiai miniszter társaságában beszélt egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón, ahol főként az egészséggazdaságról, az egészségiparról, egészségtudományi kutatásokról, ezek magyarországi fejlesztéséről volt szó.

Az eseményen az alábbiak is elhangzottak – idézünk a Magyar Távirati Iroda tudósításából:

“…Fontos eleme a stratégiának, hogy a nemzetközi élvonalba tartozó magyar és külföldi kutatókat nyerjenek meg a hazai kutatás-fejlesztésnek – mondta.”      (idézet  Palkovics Lászlótól – a szerk.)

“Palkovics László szerint ennek egyik fontos mozzanata, hogy sikerült megállapodást kötni Krausz Ferenc Németországban élő magyar fizikussal, aki a napokban vehette át a Wolf-díjat.

 Krausz Ferenc a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központot vezeti. Az intézet kutatási területe a vér molekuláris ujjlenyomatának mérése újgenerációs molekuláris diagnosztika kifejlesztésére, az egészségi állapot monitorozására és betegségek felismerésére…”

“… Krausz Ferenc a sajtótájékoztatón azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy átvehette a Wolf-díjat, ugyanakkor szeretné bátorításként is értelmezni az elismerést a lézerfizikában rejlő lehetőségek következetes kiaknázásához.

Az öt éve Münchenben kezdődött kutatásról elmondta, a vér molekuláris összetételéből, elváltozásainak méréséből és nyomon követéséből számos betegség előre jelezhető, és ez döntő mértékben hozzájárulhat a rendszerbiológia és orvosi diagnosztika jövőbeni fejlődéséhez.

Az országos kutatási program célja daganatos és más betegségek korai felismerése egy innovatív módszerrel, az infravörös molekuláris ujjlenyomatok meghatározásával. A vérminták összetételének ultrarövid lézerimpulzusokkal végzett elemzése lehetőséget biztosít a személyre szabott egészségiállapot-monitorozásra, ugyanazon egyéntől időről időre ismételt mintavétellel.

Hozzátette: céljuk 15 ezer résztvevő vérmintáinak vizsgálata tíz éven át, így a résztvevők közötti különbségek, valamint az egyénen belüli változások is követhetővé válhatnak. A kutatási célok eredményéhez évente egy-három alkalommal javasolt részt venni a kutatásban, az egyénen belüli változások így pontosabban lekövethetőek a módszerrel – ismertette Krausz Ferenc.”

-MTI-

 

Írj Te először kommentet "Ezeket mondta Krausz Ferenc tegnap Budapesten a kutatásairól"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*