„Gyerekkoromtól kezdve kutyák vettek körül…” – Interjú Dr. Krausz Dórával

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Dr. Krausz Dóra archívumából/

Állatorvosi hivatásából adódóan Móron és környékünkön sokan ismerik Dr. Krausz Dórát. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy kutyákat – közelebbről golden retrievert – tenyészt. Mégpedig nagyon sikeresen, hiszen komoly eredményeket ért már el velük kiállításokon határainkon belül és túl egyaránt. Ezúttal erről beszélgettem vele:

-Évekkel ezelőtt mondta nekem egy riportban, hogy kedvenc állata a kutya. Szakmájával „jött”  a szeretet vagy már sokkal régebbi?

Nem, pont fordítva. A hobbimból jött a hivatásom: gyerekkoromtól kezdve kutyák vettek körül és a velük való foglalkozásból fogalmazódott meg bennem a cél: az állatorvosi hivatás.

-Mióta és miért foglalkozik tenyésztéssel?

2002-ben – 14 évesen – kaptam az első golden retrieveremet és 2005. január 15.-én született meg a Lively Golden kennelben az első alom.

-Miért épp a golden retriever?

Mindenképp olyan kutyafajtát kerestem, ami könnyen kezelhető, jól tanítható, lehet vele közösségbe járni. Így jöttek képbe a retrieverek. Aztán amikor elmentünk egy kiállításra, személyesen is megnézni őket, elvarázsolt a goldenek eleganciája, bája. Tudtam hogy ez az amit szeretnék! 🙂

Bár méretük alapján nagyobb fajta, szinte mindenhova jönnek velem. Nyaralás, utazás nem probléma, szállodákban is szeretettel fogadják őket is.

/Fotó: Dr. Krausz Dóra archívumából/

-Úgy tudom, sok kiállításon szerepelt már kedvenceivel nagyon sikeresen.  Néhányat megemlítene ezek közül (amelyek legközelebb állnak a szívéhez)?

Azt gondolom a legnagyobb eredmény, hogy az idős kutyáim is hosszú ideig lehettek velem. Első kutyám Kira 2 hét híján 15 évig, kölyke Whity 15.5 évig tette színesebbé a mindennapokat.

Amit talán kiállításoknál fel tudnék sorolni:

– 2021-ben a MEOESz-től megkaptam az Aranykoszorús Mestertenyésztői oklevelet

– 2020-ban 2 kutyám (Mara és Ellie) kvalifikált és vettünk részt a világ egyik legnagyobb kutyakiállításán a birminghami Cruft’s kiállításon

– 2019-ben 2 kutyám kapta meg az Inter Show Champion címet

– Számos Utódcsoport és Tenyészcsoport győzelmünk született már az évek során

-Ezekhez az eredményekhez nyilván sokat kell foglalkozni velük. Mennyi időt vesz ez igénybe, és hogy jut rá ideje?

A trükk tényleg az, hogy nem szabad őket kizárni a család életéből. Amennyiben családtagként tudnak funkcionálni, könnyen felveszik a mindennapi ritmust, tanulják meg a napirendet és illeszkednek be a nagyobb „falkába”. Ha az elején megtanítjuk nekik és megismertetjük a később kellő dolgokkal, nem lesz gond.

Amint megvannak a szükséges oltások, jönnek velem mindenhova.  Bizony sokszor ez azt jelenti, hogy a rendelőben is segítenek 🙂  vagy épp várnak meg az autóban, amíg háznál dolgozom. Hétvégente programok, kiállítások, tréningek.

Szőrük nem igényel otthon különösebb ápolást, de erről a profi kozmetikusunk Edit is gondoskodik, aki havonta bevállalta ezt a feladatot.

-Az érdeklődők hol tudhatnak meg többet a kennelről?

Honlapunkon (www.livelygolden.hu) vagy Facebook oldalunkon (www.facebook.com/livelygolden ) megtekinthetőek kutyáink.

 

                                                                               Nagy Pál

 

/Fotók: Dr. Krausz Dóra archívumából/

Írj Te először kommentet "„Gyerekkoromtól kezdve kutyák vettek körül…” – Interjú Dr. Krausz Dórával"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*