Madárodúk elhelyezése Magyaralmáson – Videóval

Népszerű ajánlatok

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”    (Horváth Imre: Fák és madarak)

Több mint 100 éve ünnepeljük a Madarak Fák napját, 1994 óta május 10. napján. Ez a jeles nap, Magyarország legrégebbi zöld ünnepe jó alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk védelmére.

Ebből az alkalomból Magyaralmáson az Asszonytorna tagjaiként madárodúkat helyeztünk el a Fő utcai Emlékparkban ill. a Faluház udvarán.

Ehhez a Közélet Alapítvány ásotthalmi odúprogramja adta az ötletet.

Az első odúkat a Madártani Intézettől vásároltuk. Ígéret szerint az Alapítványtól is fogunk néhányat kapni.

Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj még a nagyvárosok központjában is letelepszik, egy kiskert pedig valóságos vadonná alakítható.

Elegendő már egy-két madárodú, itató, etető ablakba, kertbe, udvarba máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Az etetők növelik az odúfoglalási arányt. Figyelem, aki etetőket helyez ki, azt ne az odúk közvetlen közelébe helyezze! Az odúkba ne rakjunk fészekanyagot se, mert azt a madarak maguk szerzik és építik be.

Madárodúkra azért van szükség, mert sok madárfaj nem az ágakra épített fészekben, hanem odvakban, a fák vagy sziklák üregeiben neveli a fiókáit. A természetes odvak a fatest gombás megbetegedései, mechanikai sérülések révén alakulnak ki, vagy odúkészítő madárfajok, pl. harkályfélék alakítják ki.

A parkokból és kertekből viszont kivágják a korhadó, odvas fákat. Így a madarak nem találnak elég megfelelő költőhelyet. Madárodú kihelyezésével tehát nagy segítséget nyújthatunk a madaraknak, hogy azok nagyobb egyedszámmal pusztítsák a kert kártevőit, énekükkel pedig kellemesebbé tegyék környezetünk hangulatát.

Magyarország 420 madárfajjal büszkélkedhet (a világon élő 10.000 fajból), melyek védelme a környezetszerető emberek feladata.

Ehhez szerettünk volna mi is csatlakozni Magyaralmáson 2021. májusában.

A kisfilmet a Közélet Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre.

A fotókon a magyaralmási Asszonytorna tagjai (Némethné Boros Ágota, Vas Lászlóné, Horváth Ferencné, Tóth Sándorné, Végh Ferencné, Szűcs Zoltánné) láthatók.

Külön köszönjük segítőink ifj.Pap Tibor és Tóth Martin helyi önkormányzati képviselő munkáját.

Papné Dr. Nagy Lenke 

a magyaralmási Asszonytorna vezetője

Írj Te először kommentet "Madárodúk elhelyezése Magyaralmáson – Videóval"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*