“A válogatásnak, kifogásoknak nem most van az ideje” – Dr. Nagy Lenke móri háziorvos írása

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Pixabay.com/

Az alábbi írást Dr. Nagy Lenkétől, a móri 6. számú praxis háziorvosától kaptuk.  Elolvasás és rövid megfontolás után úgy döntöttünk, hogy szöveghűen, változtatás nélkül közöljük.  Az alábbiakban leírtak figyelembe vételét, megfontolását, a véleményalkotás szabadságát az olvasóra bízzuk:

“A VÁLOGATÁSNAK, KIFOGÁSOKNAK NEM MOST VAN AZ IDEJE

AZAZ, MIKOR NYITHATUNK VÉGRE A FIATALABB  KOROSZTÁLY  FELÉ?

1.)  Alig 10 napja, hogy a felkínált Astra Zeneca oltást többen visszautasították a körzetemben…(„Hála” a média rémhíreinek, amit eddig – emlékezzünk vissza – már mindegyik oltással eljátszottak)

A héten kaptam 19+15 extra, soron kívüli Szputnyik oltás lehetőséget. Ebből 14-nek sikerült gazdát találni! Kárba veszett 20 oltási lehetőség!

Miért? Mert válogatnak…

Megtehetik? Úgy tűnik igen!

De ezzel veszélyeztetik az oltásprogramot!

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltam, hogy a most soron lévő 60-70 évesek válogatnak: egyiknek az  OLTÁS nem tetszik, másiknak az IDŐPONT és van egy harmadik csoport, akinek pedig már a HELYSZÍN sem. Ott tartunk, hogy Székesfehérvárra sincs „kedve” bemenni néhányuknak.

A 80-90 éveseket – illetve azok családját – óriási dicséret illeti, mert idős szüleiket, rokonaikat szó nélkül, nagy erőfeszítések árán is elvitték Székesfehérvárra, hogy megkaphassák az oltást.

A 60-70 éves- gyakorlatilag egészséges- populáció tagjai sajnos nem ilyen rugalmasak.

Vajon hányszor kell telefonálnunk, míg végre hajlandók elfogadni azt az oltást, amire önként regisztráltak, amit mi, a magasabb szervek által előírt prioritás (kor, betegség alapján felállított fontossági sorrend) szerint ajánlunk fel??

Míg ez a korosztály fanyalog és válogat, addig a fiatalabb korosztály felé nem tudunk nyitni. Higgyék el a 30-50 éves korúak is várják az oltást. De amíg nem fogynak el a hatvanasok, addig feléjük nem lehet nyitni.

Fiatal emberek vannak otthon lázasan, kórházban, intenzív osztályon, mert nem jut el hozzájuk a védőoltási sor! Egy helyben topogunk, vannak, akiket már harmadjára regisztrálnánk időpontra, de különböző okokra hivatkozva nem fogadják el az oltást.

Jó lenne már felülkerekedni az önös érdekeken és végre a közösség érdekét nézni, hogy aki a legelején annak rendje s módja szerint regisztrált, az se legyen várakoztatásra ítélve, azért mert a most soron lévőknek  semmi nem tetszik a kínálatból.

Nekünk sincs arra energiánk, hogy hetek óta ugyanazokat a neveket hívogassuk, magyarázzunk, válaszolgassunk  új és még újabb kérdésekre, várjuk a visszahívásukat, mert még mindig nem tudtak dönteni.

Kértem és kérem, LEGYENEK KÉSZEN AZ OLTÁSRA, HA EGYSZER REGISZTRÁLTAK! A TÖBBIT MAJD A SORS INTÉZI.

Miből gondolhatja bárki, hogy a legjobbat tudja majd választani??

Ki tudja melyik a legjobb? Ez majd évek múlva a statisztikákból derül ki.

OLTUNK VÉGRE, DE NEM HALADUNK.

Régi életet akarnak, nyaralást, szabadságot?

Mindenki azt szeretne, a 30-50 éves is! De mikor jutunk el oda ha, még mindig ugyanannál a korosztálynál toporgunk?

Kérem a felelősségteljes gondolkodást! Aki regisztrált fogadja el, amit ajánlunk és ne keressen kibúvót, ne most akarjon haladékot kérni, amikor fiatalabb embertársai türelmesen várnak a sorukra.

FEGYELMEZETT, FELELŐSSÉGTELJES HOZZÁÁLLÁST ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉST KÉREK!

2.) Aki oltást kapott, továbbra is kötelező a maszk! Senki ne higgye, hogy ő már védett.  Most a 3.hullámban jól látszik, hogy oltás ellenére is elkapható a betegség. Lehet az oltottnak nem lesz belőle nagyobb baja, nem kerül kórházba , de ha egy OLTATLANNAK TOVÁBBADJA, az kerülhet súlyos állapotba. A beoltottsággal nincs vége az egyéni védekezésnek!

3.) A családi szeretet szép dolog. A régi szokás, hogy a beteget ajnározzuk, ápolgatjuk most nem helyénvaló. Ha a családban orrfolyós, köhögős, gyengélkedő GYANÚS családtag van, azonnal külön szobába kell helyezni, különben végig söpör a családtagokon a fertőzés s nincs garancia arra, hogy mindenki kilábal belőle. Külön szoba, elszeparálódás, lakáson belül maszk, szellőztetés, kézmosás ezek a MINIMUM ELVÁRÁSOK ilyenkor.

Kérem, vegyék fontolóra a leírtakat! Tisztelettel:

 

Dr. Nagy Lenke  (Mór /6.körzet)

2021.03.23.  ”

 

Természetesen szívesen fogadjuk olvasóink véleményét is a témában – akár itt a “Hozzászólások”-nál, akár Facebook oldalunkon, ahol e cikk megtalálható – a szerk.

Kiemelések részben tőlem, részben Dr. Nagy Lenkétől  – a  szerk.

8 kommentarer på "“A válogatásnak, kifogásoknak nem most van az ideje” – Dr. Nagy Lenke móri háziorvos írása"

  1. Üdvözlöm. Én csak azért írok, mert 2020 november végén vagy december elején regisztráltam az oltásra. Idén töltöttem be a 60. életévemet és én is nagyon szeretném már megkapni az oltást. Az igaz, hogy nekem is megfordult a fejemben, ha lehet választani, akkor nekem is megvan a fejemben, hogy mit szeretnék, de biztos vagyok benne, hogy nem határolódnék el, ha nem azt kapnék, ami az elképzeléseimben szerepel. Tájékoztatást mindig kapok arról, hogy mi hol tart, de egyszer sem kaptam még arról tájékoztatást, hogy mikor kapom az első oltást, pedig már nagyon várom. Férjem 67 éves ő most fogja megkapni a másodikat. Ő sem válogatott, amit kapott elfogadta. Tehát úgy gondolom, ha én kapnék értesítést, azonnal mennék és nem vitatkoznék. Elhatárolódom a többi magamkorúaktól, akik kifogásokat keresnek és nem megoldást.

  2. egy fiatal 30-as | március 25, 2021 på 12:55 | Válasz

    Gratulálok a cikkhez, büszke lehetsz a 80-90-es korosztályra, én is arcomon széles mosollyal mennék oltakozni ha Pfizerrel oltanának…Persze hogy nem válogattak, mert a legjobbat kapták. Vigyék a kínai meg az orosz szarjaikat oda ahová gondolom, mi nem érdemlünk meg nyugati fejlett oltást? Majd elsütjük a szar keletit a fiataloknak? És így akartok ti oltakozási kedvet? Nem keleten kellene portyázgatni, hanem nyugatra amerre szeretne az ország tartani…a stílusa amugy nem meglepő, ez magyarországona a háziorvosok között általános. Tisztelet a kivételnek! 34 éves létemre amugy az utolsó kategóriámban örülök ha szeptemberre beoltanak…de a Kínai meg az Orosz szemetet tutti nem kérem, lehet fintorogni!

  3. Én meg gratulálok neked! Miért is a Pfizer a legjobb? Honnan tudod? Kaptál már másmilyet, hogy van összehasonlítási alapod? Mi alapján mondod? Gyógyszerész vagy? Esetleg járványtani szakember? Netán virológus?Ja, tudom, a fészbúkkon olvastad ugye?
    A hozzád hasonló szánalmas hozzáállás miatt tart itt ez az egész! Munkakörömnél fogva az elsők között kaptam. Midegy volt, hogy mit, csak legyen mert elég gyakran látom, hogy mit okoz ez a szar. Nem tetszik a stílus? Még ennyit sem érdemelnétek! Normális helyen ha nem jelensz meg időben akkor beadják másnak te meg mehetsz a sor végére! A válogatás luxusa ebben a helyzetben megengedhetetlen! Választásod az lehet: kéred vagy nem! Ha nem, akkor kotródj a sorból és ne vedd el mástól a lehetőséget! Válassz: élsz vagy halsz? Te a fészbúkkon minden pontagyú amőbának hiszel inkább mint az orvosodnak?
    Nem védem az orvosokat mert nagyjából harminc éve dolgozom velük/mellettük/közöttük, jól tudom, hogy milyenek. Amit te nem tudsz az az, hogy mekkora meló az összes ilyen gyökeret felhívni aki ” merfizetematébét” alapon bármit megtehet, válogathat oltásban, időpontban…és utána arra nem képes, hogy a kapott időpontban megjelenjen. Ez a jellemző az országban nem a doktornő stílusa.
    Úgyhogy tőröld le az arcodról azt a nagykèpű “széles mosolyt” és kellő alázattal és annàl nagyobb tisztelettel oltasd be magad azzal amit kapsz, és akkor amikor kapod! Feltéve ha akarsz lenni 35…
    PS: ha nem tetszik a stílusom akkor próbálj meg normálisan gondolkodni, hátha megtetszik…

  4. A levelet író háziorvos a gondozottai csuklóztatása helyett inkább arról írjon nyílt levelet, hogy a gondozottak oltásra szervezését, vagyis a létező legegyszerűbb adminisztrációs munkát nem az egészségügyi végzettségű háziorvosnak, vagy a szintén eü-s végzettségű asszisztensek kellene végeznie. A feladat tökéletesen automatizálható az online időpontfoglaláshoz hasonló módon, idő is lett volna rá megoldani. De ha mindenképp élőerővel szeretné megoldani a kormány, akkor ideje lenne bevonni a rengeteg járási, illetve kormányhivatali dolgozót az adminisztrációba. Ekkor az egész probléma nem létezne, és most nem kellene a gondozottakat megszégyeníteni azért, mert az egészségügyi önrendelkezési jogukat gyakorolják.

  5. üdv. nem válogatás, fanyalgás, de sok cikk foglalkozik a krónikus betegséggel küszködőkkel, akikre esetleg végzetes következménnyel járhat bizonyos oltóanyag. ha az orvos nem aszerint jelöli ki a beteget bizonyos oltóanyagra, hogy megnézné a lapját, ha élni szeretne még, vagy elfogadja, vagy elutasítja aszerint, mi az az anyag, amit ajánlanak.

  6. Varga Erzsébet | március 27, 2021 på 23:02 | Válasz

    1, Akik ennyire válogatnak, tudják-e milyen kotyvalékokból vannak a boltokban kapható készételek? Megeszik? Persze hogy meg. Nem kell a főzéssel terhelni kis életüket. 2. Jó, aki feltétlen válogatni akar, a kiszemelt vakcinát várja meg a sor végén és fizesse ki. Itt most nem a finnyáskodásnak van itt az ideje, hanem az életben maradásnak és a teher levételnek az egészségügyi dolgozókról. Könnyen válogat és pofázik akinek nem kell éjjel-nappal hullákat zsákolni, szenvedő betegek kínjait látni. A válogatás helyett talán segíthetnének önkéntes munkában a covid kórházakban, talán akkor megfelelne a keleti vakcina is!!!

  7. Banó Péterné | március 28, 2021 på 12:07 | Válasz

    A helyzet az, hogy sokan nem bízunk a nem teljesen tisztázott,minden téren megfelelően dokumentált vakcinákban.Miért nincs adat arról például,hogy azok akik a védőoltást megkapták és pár napon belül súlyos tüneteket éltek át,vagy megfertőződtek,(tudom az oltás nem a fertőződéstől véd,hanem enyhébb lefolyású legyen ha mégis elkapják)milyen oltást kaptak elsőként? Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül hogy hány százalékos hatékonyságú egy vakcina.Krónikus betegként okkal félünk az oltás utáni esetleges súlyos mellékhatásoktól.

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*