Mór, 1945. március 18-án – “…a grófi család  kivégzésének napján, a településen 53 főt lőttek agyon”

Népszerű ajánlatok

/A Lamberg-kastély kapuja 1963-ban. A kép illusztráció –  Fotó:Fortepan.hu/Gyöngyi/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, újságcikkek, történeti visszatekintések – mint például ez:

A szovjetek és németek viselkedésére vonatkozóan vidéken is hasonló tapasztalatai voltak a lakosoknak.

Móron, ahol sok sváb élt, különösen kiugró a szovjet katonák által elkövetett atrocitások száma. Ebben az esetben is viszonylag kevés dokumentum áll rendelkezésünkre a háború alatt elkövetett visszaélésekről, főleg visszaemlékezésekre, szemtanúkra, illetve az anyakönyvi bejegyzésekre tudunk támaszkodni.

Az anyakönyvek alapján a móri áldozatok száma összesen 387 fő, ebből 250 a civil áldozat (32 18 év alatti), 47 a holokauszt áldozata (nyolc volt 18 évnél fiatalabb) és 48 hunyt el katonaként. 42 más illetőségű lakost is itt anyakönyveztek, akik a háború következtében hunytak el (például kettő katonaszökevény honvédőt akasztottak fel 1945. január 8-án).

1945. március 18-án, Mór szovjet megszállásának, illetve a grófi család  kivégzésének napján, a településen 53 főt lőttek agyon (a meggyilkoltak közül 10 volt) és négyen egyéb harci sérülés áldozatai lettek.

1945. március 19-e és 24-e között 47 (közülük 16 nő) halt erőszakos halált, akik közül 45-öt agyonlőttek, egyet agyonszúrtak, és csak egy halt meg bombarobbanás következtében.

Ezt követően csökkent az áldozatok száma, 1945 végéig 25 halt erőszakos halált, közülük öt ember életét oltotta ki golyó.

Móron a legfiatalabb agyonlőtt áldozat az 1945. március 20-án elhunyt 14 hónapos kislány és négyéves testvérbátyja voltak, mellettük egy hatéves, egy kilencéves, kettő tízéves, kettő 13 éves, egy 15 éves, egy 16 és kettő 17 éves gyermek halálokaként szerepel az agyonlövés az anyakönyvekben.

A megyében számtalan településen tapasztalhatjuk hasonló atrocitások nyomait. Az anyakönyvek mindennél beszédesebben tudósítanak a szovjetek, esetenként a németek viselkedéséről…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/„Füstölgő romok közt” – Fejér megyei helyzetjelentések a második világháborút követően – Fejér megyei történeti évkönyv 31. (Székesfehérvár, 2016)  / Bevezető  / A háború civil áldozatai Fejér megyében

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "Mór, 1945. március 18-án – “…a grófi család  kivégzésének napján, a településen 53 főt lőttek agyon”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*